„Polgári engedetlenség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Guzolt (vitalap | szerkesztései)
Lásd még
Guzolt (vitalap | szerkesztései)
Kollaboráció-link
1. sor: 1. sor:
Egy magasabb rendű törvény, [[erkölcs]] alapján minden embernek kötelessége megtagadni az együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat. Gandhi (1869–1948, ejtsd: Gandi) szerint a polgári engedetlenség „születési jog, melyet nem lehet feladni az önbecsülés elvesztése nélkül”, de csak akkor szabad élni vele, ha az engedetlenek ezt megelőzően már minden más tiltakozási formát (pl. tárgyalás, petíció, jogi út) kipróbáltak. [[John Rawls]] (1921–2002, ejtsd: Rolvsz) szerint akkor lehet polgári engedetlenségi akciót kezdeményezni, ha olyan veszélyhelyzet áll fenn, amely ellen már nem lehet a szokásos demokratikus és választásokon alapuló módszerekkel felvenni a harcot. [[Gene Sharp]] (1929–, ejtsd: Sharp) szerint, szinte biztos sikert arat az olyan erőszakmentesen végigvitt polgári engedetlenségi akció, amelyhez sokan csatlakoznak.
Egy magasabb rendű törvény, [[erkölcs]] alapján minden embernek kötelessége megtagadni az [[kollaboráció|együttműködést]] és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat. Gandhi (1869–1948, ejtsd: Gandi) szerint a polgári engedetlenség „születési jog, melyet nem lehet feladni az önbecsülés elvesztése nélkül”, de csak akkor szabad élni vele, ha az engedetlenek ezt megelőzően már minden más tiltakozási formát (pl. tárgyalás, petíció, jogi út) kipróbáltak. [[John Rawls]] (1921–2002, ejtsd: Rolvsz) szerint akkor lehet polgári engedetlenségi akciót kezdeményezni, ha olyan veszélyhelyzet áll fenn, amely ellen már nem lehet a szokásos demokratikus és választásokon alapuló módszerekkel felvenni a harcot. [[Gene Sharp]] (1929–, ejtsd: Sharp) szerint, szinte biztos sikert arat az olyan erőszakmentesen végigvitt polgári engedetlenségi akció, amelyhez sokan csatlakoznak.


==Gyakorlatban==
==Gyakorlatban==

A lap 2008. január 31., 11:56-kori változata

Egy magasabb rendű törvény, erkölcs alapján minden embernek kötelessége megtagadni az együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat. Gandhi (1869–1948, ejtsd: Gandi) szerint a polgári engedetlenség „születési jog, melyet nem lehet feladni az önbecsülés elvesztése nélkül”, de csak akkor szabad élni vele, ha az engedetlenek ezt megelőzően már minden más tiltakozási formát (pl. tárgyalás, petíció, jogi út) kipróbáltak. John Rawls (1921–2002, ejtsd: Rolvsz) szerint akkor lehet polgári engedetlenségi akciót kezdeményezni, ha olyan veszélyhelyzet áll fenn, amely ellen már nem lehet a szokásos demokratikus és választásokon alapuló módszerekkel felvenni a harcot. Gene Sharp (1929–, ejtsd: Sharp) szerint, szinte biztos sikert arat az olyan erőszakmentesen végigvitt polgári engedetlenségi akció, amelyhez sokan csatlakoznak.

Gyakorlatban

Lásd még

Forrás