„Jan Franciszek Macha” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
1938. május 1-jén Katowicében diakónussá szentelték, majd 1939. június 25-én kapta felszentelését Stanisław Adamski püspöktől Katowicében. Macha 1939. június 27-én celebrálta első szentmiséjt szülővárosában a Szent Mária Magdolna plébániatemplomban. Közvetlenül az első szentmiséje előtt - miközben beöltözött - azt mondta nővérének, Różának, hogy hamarosan meg fog halni, és nem természetes halállal.
 
1939. szeptember 1-jétől (a náci erők Lengyelországba való behatolásától) a Ruda Śląska-i Szent Josef plébánia közös vikáriusaként szolgált. Gyakran meglátogatta a plébánia területén lévő családokat, és a háború kitörése után lelki és anyagi segítséget nyújtott azoknak a családoknak, amelyek elvesztették férjüket és fiaikat a harcokban. Pénzt gyűjtött a szegényebb családok számára, esketett, valamint hitoktatást nyújtott gyerekeknek. Bekapcsolódott a diák- és cserkészmozgalomba is 1940 elején a Gestapo behívta, hogy kihallgassa tevékenységéről, de elengedte.
 
Segítségükkel egész titkos hálózatot alakított ki, amely történészek szerint több ezer embert foglalt magában, több mint 1700 segítségnyújtót, valamint a támogatásban részesülőket is. Egy földalatti lapot is kiadott, amely szolidaritásra, egymás támogatására buzdította a lengyeleket.<ref>[https://index.hu/kulfold/2021/11/20/masodik-vilaghaboru-martir-lengyelorszag-katolikus-pap/ kd: Boldoggá avatták a második világháborúban lefejezett lengyel papot]</ref>
 
1940 elején a Gestapo behívta, hogy kihallgassa tevékenységéről, de elengedte.
 
== Halála ==

Navigációs menü