„Richard Evelyn Byrd” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Balfülü2 (vitalap | szerkesztései)
elkezdtem
Címke: tataroz vagy építés alatt sablon kihelyezve
 
Balfülü2 (vitalap | szerkesztései)
folyt.
3. sor: 3. sor:
amerikai sarkkutató, pilóta,haditengerész. Az első ember volt, aki átrepült az Északi és a Déli sarkpont felett.
amerikai sarkkutató, pilóta,haditengerész. Az első ember volt, aki átrepült az Északi és a Déli sarkpont felett.
==Élete==
==Élete==
1912-ben tette le vizsgáit a haditengerészetnél. A Floridai Pensacolában tanult meg repülni. Harcolt az első Világháborúban1919-ben kötelékben részt vett az Atlanti-Óceán keresztül repülésében. 1925-ben részt vett Macmillian nyugat Grönlandi expedicójának tagja. Egy évre rá egy Fokker géppel Floyd Bennett másodpilóta társaságában május 9.-én reggel két órakor nekiindult, hogy átszálljon az Északi-sark felett. A Spitzbergákon található King's Bayben szálltak fel. Az út felénél olajszivárgást észleltek az egyik motornál, de folytatták. Még aznap délután 5-kor sikeresen vissza is érkeztek.
1912-ben tette le vizsgáit a haditengerészetnél. A Floridai Pensacolában tanult meg repülni. Harcolt az első Világháborúban1919-ben kötelékben részt vett az Atlanti-Óceán keresztül repülésében. 1925-ben részt vett Macmillian nyugat Grönlandi expedicójának tagja. Egy évre rá egy Fokker géppel Floyd Bennett másodpilóta társaságában május 9.-én reggel két órakor nekiindult, hogy átszálljon az Északi-sark felett. A Spitzbergákon található King's Bayben szálltak fel. Az út felénél olajszivárgást észleltek az egyik motornál, de folytatták. Még aznap délután 5-kor eredményesen vissza is érkeztek. Néhány nappal később május 11-én egy darabig elkísérték Umberto Nobile ''Norge'' léghajóját, ami többek közt Roald Amundsen és Lincoln Ellsworth is utazott.
1927 májusában három társsal keresztülrepülte az Atlanti-Óceánt nyugat-keleti irányban.Az utat 42 óra alatt tette meg és Versur-Mernél ért földet. Ezért az útjáért megkapta a Becsületrendet.
A tudomány számára 1928-as déli-sarki kutatóútja hozta a legtöbb új eredményt. Felkészítésében Amundsen is segítette-az ő tanácsára vette meg az expedíció hajóját a Samson halászhajót, amit aztán City of New Yorkra keresztelt át. Ez az











[[Kategória:Arktisz-kutatók]]
[[Kategória:Amerikai pilóták]]
[[Kategória:1888-ban született személyek]]
[[Kategória:1957-ben elhunyt személyek]]

A lap 2019. január 5., 15:43-kori változata

(1888 október 25. ,Winchester-1957 március 11. ,Boston) amerikai sarkkutató, pilóta,haditengerész. Az első ember volt, aki átrepült az Északi és a Déli sarkpont felett.

Élete

1912-ben tette le vizsgáit a haditengerészetnél. A Floridai Pensacolában tanult meg repülni. Harcolt az első Világháborúban1919-ben kötelékben részt vett az Atlanti-Óceán keresztül repülésében. 1925-ben részt vett Macmillian nyugat Grönlandi expedicójának tagja. Egy évre rá egy Fokker géppel Floyd Bennett másodpilóta társaságában május 9.-én reggel két órakor nekiindult, hogy átszálljon az Északi-sark felett. A Spitzbergákon található King's Bayben szálltak fel. Az út felénél olajszivárgást észleltek az egyik motornál, de folytatták. Még aznap délután 5-kor eredményesen vissza is érkeztek. Néhány nappal később május 11-én egy darabig elkísérték Umberto Nobile Norge léghajóját, ami többek közt Roald Amundsen és Lincoln Ellsworth is utazott. 1927 májusában három társsal keresztülrepülte az Atlanti-Óceánt nyugat-keleti irányban.Az utat 42 óra alatt tette meg és Versur-Mernél ért földet. Ezért az útjáért megkapta a Becsületrendet. A tudomány számára 1928-as déli-sarki kutatóútja hozta a legtöbb új eredményt. Felkészítésében Amundsen is segítette-az ő tanácsára vette meg az expedíció hajóját a Samson halászhajót, amit aztán City of New Yorkra keresztelt át. Ez az