„Stableford (golf)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
{{tataroz}}
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{tataroz}}
{{hasonló|[[Stableford (egyértelműsítő lap)]]}}
A '''Stableford''' a [[golf]] egyik játékformája, amelyet [[1898]]-ban [[dr. Frank Stableford]] talált ki. [[1932]]-ben játszották először hivatalosan, [[1968]]-ban pedig bekerült a golf szabálykönyvbe.
A '''Stableford''' a [[golf]] egyik játékformája, amelyet [[1898]]-ban [[dr. Frank Stableford]] talált ki. [[1932]]-ben játszották először hivatalosan, [[1968]]-ban pedig bekerült a golf szabálykönyvbe.



A lap 2014. szeptember 2., 13:37-kori változata

A Stableford a golf egyik játékformája, amelyet 1898-ban dr. Frank Stableford talált ki. 1932-ben játszották először hivatalosan, 1968-ban pedig bekerült a golf szabálykönyvbe.

A játékosok az egyes lyukaknál egy ún. Stableford-pontszámot kapnak, amelyet az alábbi táblázat alapján állapítanak meg:

Score Stableford pontszám
ütésszám hárommal a par alatt 5
ütésszám kettővel a par alatt 4
ütésszám eggyel a par alatt 3
a parral megegyező számú ütés 2
ütésszám eggyel a par felett 1
ütésszám kettővel a par felett 0

A parnál néggyel kevesebb ütéssel elért eredmény nem ismert, de elvileg 6 pontnak felelne meg. A pontozás lényege, hogy a könnyebben megjátszható lyuk kevésbé értékes, negatív pontszám pedig nem létezik. A meg nem játszott lyukakat egy vonallal jelölik a score-kártyán és 0 pontosnak számítják. Amennyiben egy játékos nem képes a megfelelő ütésszámmal bejuttatni a labdáját egy lyukba, akkor időmegtakarítás céljából nem folytatja tovább a próbálkozást.

A nettó pontszámításnál, a Stablefordban az egyes lyukaknál felhasználható handicap ütéseket alkalmaznak, amelyek számát a „személyes par“ alapján állapítják meg. Így például a játékos egy bogey-t megjátszva (a parnál eggyel több ütést felhasználva), két handicap ütéssel együtt elérhet három Stableford pontot vagy a parnál hárommal többet ütve elérhet egy pontot. A handicap ütések száma nem haladhatja meg a lyukak számát. A lyukak elérésének nehézségét a pálya üzemeltetője állapítja meg, a handicap ütéseket a legnehezebbtől a legkönnyebbig, minden lyukra vonatkozóan meg kell határozni.

Ha például egy játékos lyukanként két pontot ér el, akkor 18 x 2 = 36 pontja lesz, azaz pont a handicapjének megfelelően játszik. Azokban az országokban ahol a játékos handicapjét a Stableford alapján határozzák meg, az ettől való eltérés esetén a handicap értéken rontanak, ill. javítanak.

Kapcsolódó szócikkek