„Csehi Árpád” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
{{Vezető infobox
| név = Csehi Árpád
| nemzetiség = magyar
| kép = Fájl:Csehiarpad.jpg
| képméret =
| képaláírás =
| állam = [[Románia]], [[Szatmár Megye Tanácsának elnöke]]
| sorszám =
| megnevezés =
| lábjegyzet =
|}}
'''Csehi Árpád''' ([[Szatmárnémeti]], [[1975]]. [[április 8.]]) romániai magyar politikus, 2008-2012 között a Szatmár Megyei Önkormányzat elnöke vóltvolt.
 
== Életrajz ==
 
Csehi Árpád 1975. április 8-án született Szatmárnémetiben. A [[Kölcsey Ferenc]] Főgimnáziumban érettségizett 1993-ban. A [[Temesvár]]i Tudományegyetem közgazdaság karán 1997-ben végzett, majd 1999-től az aradi Vasile Goldis egyetemen tanult jogot - itt 2004-ben végzett. Időközben az Autonet Kft-nél kezdett dolgozni, melynek gazdasági igazgatója lett . Munkáját itt 2007-ig végezte, mikor is az [[RMDSZ]] [[Szatmár megye]]i elnökének választották. 2009. augusztusában házasodott, egy gyermek édesapja.
 
== Politikai tisztségek ==
 
Csehi Árpád 2000-től tagja az RMDSZ-nek, 2004-ben a Szatmár Megyei Tanács költségvetési bizottságának elnöke lett. 2007 szeptemberében megválasztották az RMDSZ Szatmár megyei szervezete elnökének. Az RMDSZ megyei szervezetének új elnöke ekkor a beszédében elmondta, arra szeretne törekedni, hogy a vidéki településeken is munkahelyek létesüljenek, valamint a fiatal nemzedék segítését is prioritásnak tartja . A 2008-as választásokon a pártban őt jelölték a megyei tanácselnöki tisztségre, a másik két elnökjelölt, Günthner Tibor és Kovács Máté már az elején visszalépett Csehi javára. A 2008. június 1-i helyhatósági választáson 60.038 szavazattal, 43,93 százalékkal szerezte meg a Szatmár Megyei Tanács elnöki posztját beiktatását június 20-án tartották meg. 2008. októberében lett alelnöke az RMDSZ-es Önkormányzati Képviselők Országos Tanácsának. 2009. szeptemberében megválasztották az Észak-Nyugati Fejlesztési Tanács elnökének[6]. Az RMDSZ a 2012-es választásokon a megyei tanácselnöki székért ismét Csehi Árpádot indította , ahol azonban alulmaradt.
== Nevéhez fűződő megvalósítások ==
Csehi Árpád nevéhez számos megvalósítás fűződik. 2009-ben Szatmárnémeti repülőterén megkezdődött egy új navigációs rendszer beszerelése, amelynek segítségével a gépek rossz látási viszonyok között is biztonságos körülmények között tudnak leszállni. Az új landolási rendszer beruházási értéke 720 ezer euró volt, amelyből a 380 ezer euró a berendezés értéke, 340 ezer euró pedig a munkadíj, amit teljes egészében központi támogatásból fedezett a megyei tanács.2010. júliusában Romániában Szatmár megyében nyílt meg az első EU-konform hulladéktározó, a megyének az országban elsőként sikerült elérnie, hogy betartsák az előírásokat.Elnöki működése alatt kerültek a megyei kórházak megyei tanács hatáskörébe. Mandátuma idején számos infrastrukturális fejlesztést vittek véghez, több utat is felújítottak, fejlesztették az intézményeket, így például modernizálták Szatmárnémeti kórházait, megnyitotta kapuit a Szatmár Megyei Könyvtár olvasóterme, de új otthonba költözött a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc gimnázium is. 2010. novemberében Szatmár megyében két, egyenként 12,3 millió lejes beruházást hagytak jóvá: az egyik a már évek óta prioritást élvező Lunaforráson (Luna Şes) létesítendő sípálya, a másik pedig a Krasznabélteki termálfürdő felújítása volt. 2012. januárjában hosszabb szünet után ismét kétnyelvű feliratokat helyeztek el a Szatmár megyei kórházakban. Csehi Árpád ekkor elmondta, hogy nem kívánnak kampányt csinálni belőle, de rendre és következetesen mindenütt bevezetik a kétnyelvűséget.
146 763

szerkesztés

Navigációs menü