„Szemfüles” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Szemfüles''' [[nagyvárad]]i [[1990]] [[november]]ében indult, július és augusztus kivételével havonta megjelenő [[gyermek]]magazin.
A '''Szemfüles''' [[nagyvárad]]i [[1990]] [[november]]ében indult, július és augusztus kivételével havonta megjelenő [[gyermek]]magazin.


== Története ==
== Története ==

A lap 2013. augusztus 24., 15:07-kori változata

A Szemfüles nagyváradi 1990 novemberében indult, július és augusztus kivételével havonta megjelenő gyermekmagazin.

Története

Alapító főszerkesztője Stanik Molnár Anikó, grafikai szerkesztői Ferenczy Béla, Jakab Ágnes, Ujvárossy László, törzsmunkatársai: Fried Noémi, Nisztor András, Szemfüles – Nagyváradon 1990 novemberében indult, július és augusztus kivételével havonta megjelenő gyermekmagazin. Alapító főszerkesztője Stanik Molnár Anikó, grafikai szerkesztői Ferenczy Béla, Jakab Ágnes, Ujvárossy László, törzsmunkatársai: Fekete Károly, Fried Noémi, Nisztor András, Oláh Julianna, Stecz É. László.

Célközönségül az általános iskolák tanulóit választotta: oldalain a környezetvédelemről, a növény- és állatvilágról, ritkábban történelmi, néprajzi vagy a népi hagyományok körébe eső témákról írott cikkek, filmismertetők, mellettük többnyire keresztrejtvények, ételreceptek, horoszkópok, észpörgetők, tesztek, laptöltő anyagként dalszövegek, viccek, apró képek, autogramok jelentek meg. A szerkesztők vetélkedő-sorozatokkal, keresztrejtvény-, fogalmazás- és rajzpályázatokkal friss, eleven kapcsolatot kívántak kialakítani olvasóikkal, akiket a szerkesztésbe is igyekeztek bevonni, s az eredményt különböző díjakkal (görkorcsolya, kerékpár, tévéjáték, könyv-, édességcsomag) jutalmazták.

Az olvasók aktivizálását szolgálták a Válaszol a Doki, Szívügy, Pajtáskereső, Üzenő rovatok és a Szemfüles nyuszi nyílt levelei, amelyek arra biztatták a gyermekeket, hogy ne csak olvasói, de írói is legyenek a lapnak.

Példányszáma elérte, időnként meghaladta a 28 ezret, az 1994/95-ös tanévben azonban nehéz anyagi helyzetbe került, ezt egy, az olvasókhoz intézett nyílt levélben a szerkesztő maga mondta el olvasóinak. Ekkor ki is maradt az 1994. novemberi, valamint az 1995. májusi és júniusi szám.

1995-től kiadta a Corvin Szemfüles Munkafüzetet, amely amolyan tankönyv-kiegészítőnek készült.

Források

További információk

  • Egy gyermeklap halódása. Szabadság, 1995. június 17.