„Önéletrajz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
10. sor: 10. sor:
* A szakmai önéletrajz az önéletrajzíró szakmai képzettségére, gyakorlatára, publikációira és közszerepléseire koncentrál. Gyakran egészíti ki a saját publikációk jegyzéke.
* A szakmai önéletrajz az önéletrajzíró szakmai képzettségére, gyakorlatára, publikációira és közszerepléseire koncentrál. Gyakran egészíti ki a saját publikációk jegyzéke.
* Az utóbbi időben terjed az a szokás, hogy konferenciák, előadássorozatok előadóitól is kérnek önéletrajzokat, főleg a nyilvánosságnak való méltó, alapos bemutatásuk érdekében.
* Az utóbbi időben terjed az a szokás, hogy konferenciák, előadássorozatok előadóitól is kérnek önéletrajzokat, főleg a nyilvánosságnak való méltó, alapos bemutatásuk érdekében.

Általános iskolai tanulmányait Budapesten, a zuglói Arany János Általános Iskolában kezdte, majd az alsó tagozatot, Lengyelországban, Varsóban folytatta, az orosz nagykövetség mellett működő általános iskolában. Felső tagozatos tanulmányait, újra az Arany János Általános Iskolában folytatta matematika-orosz tagozaton. Ezután felvételt nyert a Kőrösi Csoma Sándor kéttannyelvű Gimnáziumba, ahol 1986-ban érettségizett. Munkaköreit tekintve, mindig az aktuális piaci igényeknek megfelelő munkakörökben tevékenykedett. Hosszabb időt töltött a Magyar Hitel Bankban recepciósként, manager asszisztensként, Külker Vállalatnál bonyolítóként, multinacionális cégeknél idegennyelvű levelezőként, Általános iskolában nevelőtanárként, stb... 1997-ben beiratkozott az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemere, ahol 2010-ben, felekezeti szociális munkás (BA) alapszakon szerezte meg főiskolai diplomáját, majd ugyanebben az évben felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológia Karára, ahol 2012-ben megszerezte az egyetemi végzettségét interkulturális pszichológia és pedagógia (MA) mesterszakon. Egyéb szakmai képzéseit tekintve, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszéken elvégezte a kognitív viselkedésterápia alapjai című továbbképző tanfolyamot.


Publikációk:

Holocaust és az ismétlődő trauma

Transzgenerációs traumaátörökítések

in print:

A zsidó felekezeti oktatás a XXI. században

Házastársi konfliktusok, házastársi játszmák

egyéb cikkek zsidó identitás témakörben


== Korszerű elvek az önéletrajzíráshoz ==
== Korszerű elvek az önéletrajzíráshoz ==

A lap 2013. július 27., 20:26-kori változata

Az önéletrajz (görög eredetű nemzetközi szóval autobiográfia) olyan életrajz, amelyet szerzője saját életéről ír. Külföldön az angolban használatos, bár latin eredetű curriculum vitae kifejezést, (rövidítve CV) illetve a resume elnevezést használják, mely elnevezés Magyarországon is terjedőben van.

Fejlődése

  • Régebbi korokból elsősorban írók, költők által írt irodalmi önéletrajzok maradtak ránk. Jelentős forrásmunkának számít például Hippói Szent Ágoston, Jean-Jacques Rousseau vagy Goethe önéletrajza.
  • Az írástudás általánossá válásával kialakult a szokás, hogy a munkát, állást kereső személyek röviden leírták (kézírással) legfontosabb adataikat, életük rövid történetét. Ekkor még a tartalom mellett lényeges volt, hogy milyen az illető írásképe, olvasható-e, rendezett-e.
  • Az írógépek elterjedésével az önéletrajzok szerepe a munkavállalók kiválasztásában tovább növekedett. Az íráskép már nem számított, és egyre inkább az önéletrajz tömörsége, információtartalma került előtérbe. Magyarországon a rendszerváltásig az ún. folyószöveges önéletrajz volt használatban, amely nem csak a munkahelyi, tanulmányi, szakmai tapasztalatokat tartalmazta, hanem személyes, családi vonatkozású információkat (pl.: szülők neve, foglalkozása) is. Az 1990-es évektől azonban egyre inkább a vázlatos önéletrajz került előtérbe. Kezdetben amerikai típusú önéletrajzként emlegették, mert Amerikából került hozzánk az a szokás, hogy a személyes információkat – akár még az életkor, vagy a nem megadását is – kizárták a CV-ből. Ez az önéletrajz szigorúan csak a szakmához, megpályázott pozícióhoz kapcsolódó információkat tartalmazza vázlatosan, pontokba szedve. Ma annak egy továbbfejlesztett és a technika fejlődésével az informatikát is felhasználó változata az európai CV, Europass önéletrajz néven vált ismertté. Az európai CV egységes formátumra épül. Egységessége és űrlapszerű rovatai könnyítik meg mind a CV készítőjének, mind annak olvasójának feladatát.
  • A munkaadók számára a munkát kereső személyek részletesebb indítékaikat ún. motivációs levélben írják meg.
  • A pályázati rendszerek ma más területeken is igénylik önéletrajz benyújtását, így például ösztöndíjpályázatok elbírálásához.
  • A szakmai önéletrajz az önéletrajzíró szakmai képzettségére, gyakorlatára, publikációira és közszerepléseire koncentrál. Gyakran egészíti ki a saját publikációk jegyzéke.
  • Az utóbbi időben terjed az a szokás, hogy konferenciák, előadássorozatok előadóitól is kérnek önéletrajzokat, főleg a nyilvánosságnak való méltó, alapos bemutatásuk érdekében.

Korszerű elvek az önéletrajzíráshoz

A legfontosabb, hogy sablonok, minták egyszerű kitöltése, másolása nem célravezető. Az a jó önéletrajz, amelyik alkalmazkodik a megcélzott céghez és álláshoz, az író élettörténetéhez és végső soron hozzájárul ahhoz, hogy szerzőjét interjúra hívják.

Az önéletrajz többnyire tartalmazza a tanulmányok és a munkahelyek idejének és helyének fordított sorrendű kronológikus felsorolását. Rendszerint fotóval egészítik ki a dokumentumot. Magyarországon többnyire a munkavállalók először önéletrajzukat adják be a munkaadókhoz, és csak ezt követi a felvételi elbeszélgetés.

Az önéletrajz többnyire nem tartalmaz bővebb leírást a pályázott pozícióval kapcsolatban, csupán röviden összefoglalhatja a célokat. Melléklete lehet a publikációk jegyzéke vagy a motivációs levél.

Külső hivatkozások

Példák

Űrlapok