Soft link

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A számítástechnikában a soft link (symbolic link (symlink)) egy speciális fájltípust jelöl, amely valójában egy hivatkozás egy másik fájlra vagy könyvtárra. Különösen az Unix-típusú operációs rendszerek használnak gyakran soft linkeket.

A hard linkektől eltérően a soft linkek nem közvetlenül mutatnak adatra, hanem egy elérési útvonalat tartalmaznak, amelyből a rendszer képes egy hard linket (vagy egy másik soft linket) beazonosítani. Ennek megfelelően egy soft link egy felhasználó által való törlése nincs hatással az általa mutatott fájlra (szemben a hard link eltávolításával, amely törli a fájlt abban az esetben, ha nem mutat rá másik hard link). Soft linkkel lehet másik fájlrendszerben lévő objektumra is hivatkozni. Úgynevezett „árva” soft linkről beszélünk akkor, ha a hivatkozás célja nem létezik.

A soft linkek „átlátszóak” abban az értelemben, hogy az alkalmazások nem veszik figyelembe őket eléréskor, hanem az operációs rendszer automatikusan átirányít a megfelelő helyre. (Léteznek persze soft linkeket kimutató kódok is.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]