Snowpiercer – Túlélők viadala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Snowpiercer – Túlélők viadala
(Seolgungnyeolcha/雪國列車/설국열차)
2013-as francia–dél-koreai–cseh–amerikai film
Rendező Pong Dzsunho
Producer Park Chan-wook
AlapműLe Transperceneige
Műfaj
  • thrillerfilm
  • sci-fi film
  • akciófilm
  • posztapokaliptikus film
  • disztópikus film
  • filmdráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Marco Beltrami
Operatőr Hong Kyung-pyo
Gyártás
Ország Franciaország

Dél-Korea
Csehország

Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 126 perc
Költségvetés 39 200 000 amerikai dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2013. augusztus 1.[1]
  • 2014. április 3. (Németország)[2]
  • 2015. július 2. (Magyarország)[3]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/22768/2015)
Bevétel 67 400 000 amerikai dollár
További információk

A Snowpiercer (Koreai: 설국열차; hanja: 雪國列車; RR: Seolgungnyeolcha) egy 2013-as dél-koreai sci-fi-, illetve akciófilm, ami az 1982-es Le Transperceneige című francia képregény alapján készült (Jacques Lob, Benjamin Legrand és Jean-Marc Rochette).

A film rendezője Pong Dzsunho, írói Pong és Kelly Masterson. A filmben megközelítőleg 80%-ban angolul beszélnek. Fontosabb szereplők: Chris Evans, Szong Gangho, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer, John Hurt és Ed Harris.

Cselekmény[szerkesztés]

2014-ben, hogy ellensúlyozni tudják a globális felmelegedést, egy balul sikerült kísérlettel jégkorszakot idéztek elő, amely elpusztította szinte az egész Földi életet. A föld összes túlélője a Snowpiercer nevű vonaton él, melynek mozdonya kifogyhatatlan energiával hajtva állandó mozgásban tartja a szerelvényt egy világ körüli úton.

Az utasok különböző osztályokon élnek, a gazdagok a vonat elején, míg a szegények a vonat végén utaznak. A két osztály között nincs átjárásra lehetőség.

2031-ben a hátsó lakók egy új lázadásra készülnek. Őrök érkeznek, akik rendszeresen szállítanak fehérjét összepréselve élelmiszernek, és adnak néhányat a gyerekeknek. Az őrök következő látogatásakor Curtis Everett a lázadók élére áll, majd keresztülhaladnak több vagonon is a börtön részlegig. Ott kiszabadítják Namgoong Minsu-t, a férfit, aki megépítette azt a biztonsági rendszert, amely ellenőrzi az ajtók bezárását illetve kinyitását, minden vagon elosztását és az ő látnok lányát, Yona-t.

Vágatlan, csiszolatlan Kronole-t kínálnak nekik, akik a rabjai ennek a kábítószernek, fizetségként az összes többi fennmaradt ajtó kinyitásáért.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]