Ugrás a tartalomhoz

Skeiðará

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Skeiðará folyó Izland déli részén található gleccserfolyó, melynek hossza nagyjából 30 kilométer. A folyó vizét a Skeiðarárjökull gleccserből nyeri, ami a Vatnajökull egyik déli ága.

A Skeidará folyó látképe

A folyó rövidsége ellenére igen rossz hírnévnek örvend gyakori jégárjai miatt, melyeket a gleccsertavak átszakadó gátjai okoznak. Az ilyen, hirtelen jött áradások gyakran halálos áldozatokat is követelnek. A Skaftafell Nemzeti Parkkal előterében a Skeiðará folyó a Sandur síkságot építi lerakott hordalékával. A síkságon, melynek elsősorban lávahomok és vulkáni hamu az alkotóelemei, ami miatt fekete színű a táj, a folyó számos meandert hoz létre. 1996-ban volt a legutóbbi gleccserár, amely elpusztította az 1-es izlandi út egyes részeit, valamint egy 880 méter hosszú hidat is. A jégár tetőzésekor 45000 m³/s-nyi víz zúdult alá. Bár emberi életben nem esett kár,a tudósok azóta a Vatnajökullt és a rajta lévő Grímsvötn tavat is megfigyelés alatt tartják.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Skeiðará című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]