Shavette

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tondeo Shavette

A shavette egy borotvakés cserélhető pengével. Higiéniai megfontolásokból Európában a szolgáltatók (borbélyok) már csak ilyet használhatnak.  

Történet, gyártók[szerkesztés]

Az elnevezés a német DOVO Solingen márkanevéből[1] vált általánosan használt kifejezéssé. Bár az első cserélhető pengés borotvák a borotvakés továbbfejlesztett változatai voltak (pl. a Weck "Sextoblade"), a szakemberek körében csak az 1980-as években kezdtek terjedni a HIV vírus megjelenését követő higiéniai szabályok bevezetése kapcsán. Ezek megkövetelték a borotvakések hő-sterilizálását minden vendég után, ami természetesen megváltoztatja az acél tulajdonságait, így a borotvakéseket minden hőkezelés után újra kellett élezni. Ezt a kényelmetlenséget és pluszmunkát kerülhették el a minden vendég után kicserélt eldobható penge használatával.[2] Akkoriban a DOVO volt az egyik utolsó gyártó amely a biztonsági és eldobható borotvák miatt zsugorodó piacon még hagyományos borotvakéseket kínált és népszerű volt a profik között.

Más említésre méltó a német gyártó NTS és Tondeo, továbbá a Bolzano és az Universal Olaszországból, valamint a Feather Japánból.

Navaja desechable.jpg

Leírás[szerkesztés]

A shavette egyesíti a borotvakés és a biztonsági borotva előnyeit. A biztonsági borotvával szemben közvetlen rálátást biztosít a vágási felületre és ellentétben a borotvakéssel, a cserélhető pengét nem kell élezni. A borotvakés rajongói a shavette-et ajánlják átmeneti eszköznek a biztonsági, eldobható és cserélhető fejű borotvákról a borotvakésre áttéréskor.[3][4]

Fentről lefelé: DE (Gillette), SE (Schick), SE (Shavette) és GEM pengék.

A legtöbb modellen három különböző penge használható, amelyek különböző rögzítőpeckek segítségével illeszthetők a shavette-be. A hagyományos kétoldalas DE penge félbetörve használható. Ennek megvan az az előnye, hogy nagyon éles, és széles körben használják, így könnyen hozzáférhető. A közepesen hosszú, egyoldalas SE borotvapenge kompromisszumos megoldás a hossz, élesség és beszerzés szempontjából. A hosszú, különleges shavette pengék előnye, hogy ezek állnak legközelebb a hagyományos borotvakéshez, viszont csak szakkereskedésekben beszerezhetők.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Werbeagentur, Diners: DOVO Solingen  |   Our Brands. www.dovo.com. [2018. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  2. History Of Shavettes?”, Badger & Blade (Hozzáférés ideje: 2018. június 26.) (en-US nyelvű) 
  3. Cut-throat vs. Shavette - Gents (amerikai angol nyelven). www.gents.com. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  4. A Guide to Conventional Straight Razors - Sharpologist”, Sharpologist, 2016. január 22. (Hozzáférés ideje: 2018. június 26.) (en-US nyelvű)