Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat (SE HÖK) a Semmelweis Egyetem hallgatói érdekképviseletéért és szolgáltatásaiért felelős szervezete. A SE HÖK képviseli a hallgatók szavát az egyetemi bürokrácia zajában, felméri és megjeleníti az Egyetem, valamint annak vezetése felé a hallgatók véleményét; képviseli a hallgatóságot az egyetemi döntéshozó testületekben, tanácsot adnak az arra rászoruló diáktársaiknak, legyen szó tanulmányi vagy szociális kérdésekről. Évente több tucat rendezvényt szervezve igyekeznek színesíteni a hallgatói életet, melyek közül kiemelendő a nagy hagyománnyal rendelkező Gólyatábor,[1] Gólyabál,[2] Semmelweis Karnevál.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának logója

A SE HÖK elnöke 2020 júniusától Tripolszky Bálint, az Általános Orvostudományi Kar hallgatója.[3]

Felépítése[szerkesztés]

A Hallgatói Önkormányzat legfontosabb testületei a Küldöttgyűlés és az Elnökség.

A Küldöttgyűlés a HÖK demokratikus alapon működő, legfőbb döntéshozó testülete, ahova választás útján kerülnek be tagjai. A Küldöttgyűlésben született döntések a HÖK kollektív véleményét jelentik, mely döntéseket a HÖK megfelelő képviselői az Egyetem többi szervezeti egysége felé is tolmácsolnak.

Az Elnökség tagjai a HÖK elnök és alelnökök, a kari vezetők, a bizottsági vezetők és elnöki megbízottak, valamint a titkár. Ők felelnek a HÖK állandó és időszakos feladatainak elvégzéséért, valamint az innovatív ötletek megfogalmazásáért is.

A szervezet 7 bizottsággal rendelkezik:

  1. Kollégiumi bizottság
  2. Kommunikációs bizottság
  3. Külügyi bizottság
  4. Média bizottság
  5. Oktatási bizottság
  6. Rendezvénybizottság
  7. Szociális bizottság

A bizottsági vezetők a bizottság tagjaival együttműködve egy közös célért dolgoznak, rendezvények szervezését, a külföldi hallgatók képviseletét vagy éppen a kollégiumi hallgatói élet fejlesztését végzik. A kari vezetők és évfolyamképviselők révén a HÖK-ben az Egyetem mind a hat kara (ÁOK, EKK, ETK, FOK, GYTK, PAK) reprezentálja magát. Ők végzik az adott kar specifikus feladatait, képviselik a kar hallgatóit munkájuk során és a Kari Tanácsokban is.

2021-ben nagyjából 150 aktív taggal rendelkezett a szervezet.

A HÖK központi irodája a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) található, de ezen kívül üzemeltetnek hallgatói irodát az Egészségtudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar épületében is. A szervezet diákcentrumot, tanuló- és társalgóhelyiséget is tart fenn a hallgatóknak.[4]

Öntevékeny Csoportok[szerkesztés]

A Semmelweis Egyetemen számos értékteremtő hallgatói öntevékeny csoport működik, melyek felett a Hallgatói Önkormányzat felügyeleti jogot gyakorol, valamint segíti munkájukat. Ezen felügyeleti jogát a Küldöttgyűlés által elfogadott, és a rektor által jóváhagyott szabályzat alapján gyakorolja.

2021 decemberében az alábbi hallgatói öntevékeny csoportok kerültek nyilvántartásba, váltak jogosulttá az Egyetemen közéleti tevékenységet végezni:

  • Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS)
  • Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE)
  • Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HuPSA)
  • Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete (MFHE)
  • International Semmelweis Student Association (ISSA)
  • Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis (DSVS)[5]

Zöld Egyetem Projekt[szerkesztés]

2021 elején a Semmelweis Egyetem Szenátusa egyhangúlag elfogadta a Hallgatói Önkormányzat által kidolgozott és Tripolszky Bálint, a Hallgatói Önkormányzat elnöke által előterjesztett Zöld Egyetem Projekt programtervét és az ezzel járó elvi elköteleződést a környezetvédelem irányába.[6] A projekt lényege egyidejűleg a fenntarthatóságra való nevelés és az Egyetem és annak polgárainak ökológiai lábnyomának csökkentése. A projekt megvalósítása nagy népszerűségnek örvendve folyamatosan zajlik.[7]

COVID-19 járvány[szerkesztés]

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata 2020 elejétől magára vállalta a COVID-19 járvány idején az egészségügyi hallgatók önkéntes munkáinak megszervezését a fekvőbeteg ellátó intézményekbe, valamint az Országos Mentőszolgálathoz szűrési munkára. A kormányhivatali kirendelések kapcsán a szervezet koordinátori szerepet töltött és tölt be, hogy az egyetem hallgatói számára segítséget nyújthasson. A járvány első 4 hulláma alatt közel 5.000 hallgató munkáját koordinálta a Hallgatói Önkormányzat.[8][9][10][11][12][13][14]

A szervezési feladatokért Tripolszky Bálint, a Hallgatói Önkormányzat elnöke Magyar Családokért elismerő oklevélben,[11] valamint Pro Universitate érdemrendben részesült.[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Semmelweis Egyetem. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  2. Semmelweis Egyetem. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  3. Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  4. Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  5. Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  6. Semmelweis Egyetem Szenátusi határozatok. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  7. Semmelweis Egyetem. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  8. Hír Tv: Youtube. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  9. Hír Tv: Youtube. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  10. Hír Tv. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  11. a b Weborvos. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  12. Koronavírus tájékoztató oldal. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  13. InfóRádió. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  14. Blikk. (Hozzáférés: 2021. december 28.)
  15. Semmelweis Egyetem. (Hozzáférés: 2021. december 28.)

Források[szerkesztés]

  1. https://semmelweis.hu/hok/
  2. https://www.facebook.com/studentsofsemmelweis
  3. https://www.instagram.com/studentsofsemmelweis/
  4. https://www.facebook.com/balint.tripolszky