Self-help

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A self-help vagy önfejlesztés általában önmagunk - gazdasági, érzelmi vagy intellektuális - fejlesztését jelenti, gyakran jelentős pszichológiai vagy spirituális támogatással.

A self-help alapja az önbizalom, nyilvános adatok és hasonló cél érdekében alakult csoportok.

Self-help piac[szerkesztés]

A Marketdata piacelemző cég 8500 milliárd dollárosra becsülte az iparágat 2003-ban, 2008-ra pedig 11.000 milliárdosra jósolják az üzlet nagyságát.

Kritika[szerkesztés]

Kritikusok azt állítják, hogy a self-help könyvek és programok "könnyű válasz"-t kínálnak súlyos személyes gondok orvoslásaként. Véleményezők szerint a self-help könyvek pszeudo-tudományos kijelentéseket tartalmaznak, amik a fogyasztókat félrevezetni látszanak; számos író kritizálta a self-help írokat és kijelentéseiket. Christopher Buckley könyve (God is My Broker (1998)) mondja: "Az egyetlen módja, hogy meggazdagodjunk egy self-help könyvvel, az az, hogy írunk egyet.". 1993-as könyvében, az I'm Dysfunctional, You're Dysfunctional-ban, Wendy Kaminer azzal bírálja a self-help mozgalmat, hogy szociális események helyett saját problémáikkal való foglalkozásra buzdítja az embereket.

További információk[szerkesztés]