Segédosztály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az objektumorientált programozásban a segédosztályt arra használjuk, hogy segítséget nyújtson bizonyos funkciók biztosításában, amelyek nem az alkalmazás vagy osztály fő céljai, amiben használva van. A segédosztály egy példányát segédobjektumnak nevezzük (például a delegációmintában).

Segédosztályokat gyakran hoznak létre a bevezető programozási órákon, miután a kezdő programozó már túl van egy vagy két osztály létrehozásán.

A hasznosságosztály a segédosztály speciális esete, amelyben az összes metódus statikus. Általában a segédosztályoknak nem kell, hogy minden metódusuk statikus legyen, de lehetnek példányváltozóik. Illetve a segédosztálynak több példánya is létezhet.

Példa[szerkesztés]

Ez a hasznosságosztályra is egy példa.

public class PrependHelper
{
    //statikus függvények
    public static String meowPrepend(String text)
    {
        return "Meow meow " + text + "!";
    }

    public static String woofPrepend(String text)
    {
        return "Woof woof " + text + "!";
    }

    public static String woohPrepend(String text)
    {
        return "Wooh " + text + "!";
    }
}

A segédosztály alternatívája[szerkesztés]

A segédosztályokba kerülő funkciókat el lehet helyezni a használatuk közelében. A másik alternatíva a segédosztály-paraméterek becsomagolása egy osztályba, mezőként. Ennek az osztálynak lehet neve az üzleti domainból, amely csatlakozik a birtokában lévő mezőkhöz. Az alábbi példa bemutatja, hogyan konvertáljuk a segédmetódusokat domain típusú metódusokká:

public class Text
{
    String text;

    public String meowPrepend()
    {
        return "Meow meow " + text + "!";
    }

    public String woofPrepend()
    {
        return "Woof woof " + text + "!";
    }

    public String woohPrepend()
    {
        return "Wooh " + text + "!";
    }
}

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Helper class című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]