Seabiscuit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Seabiscuit
Seabiscuit tulajdonosával, Charles S. Howarddal
Seabiscuit tulajdonosával, Charles S. Howarddal

Született 1933. május 23.
Amerikai Egyesült Államok
Elpusztult 1947. május 17. (13 évesen)
Neme mén
Tulajdonos  USA Gladys Mills Phipps, Charles S. Howard
Idomár  USA James Fitzsimmons, Tom Smith
Származás
Apa
Hard Tack
Man O' War
Anya
Swing On

Seabiscuit (1933. május 23.1947. május 17.) Amerika egyik legjobb és legismertebb galopplova volt.

Származása[szerkesztés]

Apja a kiváló tehetségű és gyönyörű Hard Tack, anyja egy foltos kanca, Swing On. Apai nagyapja a híres Man O' War.

Életpályája[szerkesztés]

Seabiscuit 1933. május 23-án született. A Kentucky állambeli Claiborne farmon nevelkedett, tulajdonosa Gladys Mills Phipps volt. Versenylóként nehezen indult a pályája, annak ellenére, hogy kiváló edzője volt James Edward ("Sunny Jim") Fitzsimmons személyében. Pályája kezdetén gyakran végzett a vert mezőnyben. Kitűnő származása ellenére eladófutamokon indították, de senkinek sem kellett.

1936. június 29-én nagy fordulópont következett az életében: A bostoni Suffolk Downsban Charles Howard megvásárolta Seabiscuitet, és Tom Smith gondjaira bízta.

Bár győzelmi aránya mintegy 40 % körül mozgott és 9 alkalommal kancacsikó verte meg, 1940-re kiemelkedő hírnevet szerzett magának az amerikai közönség előtt. Állítólag maga Roosevelt elnök is egy alkalommal azért halasztotta el az egyik kormányülést, hogy megnézhesse Seabiscuit versenyzését.

Eredményei, rekordjai[szerkesztés]

Hat év alatt, amíg Charles S. Howard volt a tulajdonosa, 33 versenyt nyert, 8 pályán, 6 különböző távon összesen 13 pályacsúcsot állított fel. Megdöntötte a világrekordot a legrövidebb sprinttávon, fél mérföldön (804 méter), ötnyolcad mérföldes (2615 méter) távon is pályacsúcsot állított fel. A történelem legkiválóbb galopplovai közül sokan csődöt mondtak 128 fontos (58 kg) vagy annál terhelés alatt; Seabiscuit két pályacsúcsot állított fel 133 fonttal (60,3 kg) a hátán, és még 4-et 130-cal (58,9 kg), pedig ellenfelei sokkal kisebb terhelést kaptak.

Források[szerkesztés]

  • Lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap