Sazes da Beira

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sazes da Beira
Közigazgatás
Ország Portugália
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
– elővárosokkal283 fő
Népsűrűség36 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület7,79 km²
IdőzónaWET (UTC)
Elhelyezkedése
Sazes da Beira (Portugália)
Sazes da Beira
Sazes da Beira
Pozíció Portugália térképén
é. sz. 40° 20′ 56″, ny. h. 7° 44′ 07″Koordináták: é. sz. 40° 20′ 56″, ny. h. 7° 44′ 07″

Sazes da Beira település Portugáliában, Seia megyében. A település területe 7,79 négyzetkilométer. Sazes da Beira lakossága 283 fő volt a 2011-es adatok alapján.[1] A településen a népsűrűség 36 fő/ négyzetkilométer.[2]

Sazes bányáit már az ókori rómaiak is művelték időszámításunk előtt az ötödik században. A települést pásztorok alapították, akik Sandomilből és Corgasból települtek át ide a termékeny talaj és a vízlelőhely miatt. A település lakosságának első megbízhatóbb összeírása a tizenötödik században történt meg. a település neve ekkoriban még Sazes Velho, azaz Régi Sazes volt. 1527-ben a falunak 65 lakosa volt. A föld minősége és az édesvíz közelsége miatt megalapították a későbbiekben Sazes da Beirát, melynek alapítási évét nem ismerjük. A települési összeírásokban 1612 óta szerepel Sazes da Beira neve, ezért történészek úgy gondolják, hogy a falut valamikor a tizenhatodik század végén alapíthatták. 1731-ben a faluban templomot emeltek. A település 1855-ig Sandomilhoz tartozott területileg, majd ekkor különvált tőle és Seia településhez kapcsolódott. A falu 1836-40 közt Loriga településhez tartozott területileg. A falu életében a legnagyobb változást a környékbeli bányák iránti megnövekedett kereslet hozta a huszadik század elején, amely csak a második világháború után hagyott alább. A bányák fokozódó kitermelésével párhuzamosan a település lakossága is megnőtt. 1960-ban a település lakossága több, mint 670 fő volt. A huszadik század elején a kivándorlás még elsősorban nem Argentína, vagy Brazília felé irányult, hanem Franciaországba, Németországba, de legfőképpen Luxemburgba irányult.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Instituto Nacional de Estatística
  2. Direção-Geral do Território. [2014. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 19.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sazes da Beira című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]