Saxo Bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Saxo Bank A/S
Saxobank-logo-3.png
Típus Magántulajdonban lévő vállalat
Alapítva 1992
Székhely Koppenhága, Dánia
Vezetők Kurt K. Larsen, elnök
Dennis Malamatinas, Vice
Kim Fournais, CEO
Lars Seier Christensen, CEO
Alapító
 • Kim Fournais
 • Lars Seier Christensen
 • Mark Anthony Hauschildt
Tulajdonos Seier Capital
Forma aktieselskab
Profit 643.5 millió DKK (2010)
Alkalmazottak száma 964 fő (2010)

A Saxo Bank A/S weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Saxo Bank A/S témájú médiaállományokat.

A Saxo Bank egy dán online befektetési bank, eredeti nevén Midas Fondsmæglerselskab. 1992-ben brókercégként hozta létre Lars Seir Christensen, Kim Fournais és Marc Hauschildt.[1] Jelenlegi neve 2001-től van használatban, ekkor kapta meg banki tevékenységi engedélyét is.

A bank, Saxo Trader platformja segítségével, online befektetési szolgáltatásokat nyújt, amelyek számítógépről, de akár okostelefonokról is elérhetőek. Kötvényeket, részvényeket, nemzetközi devizát lehet így vásárolni és eladni.

A Saxo Bank több, mint tíz pénzügyi szolgáltatóval működik együtt, ily módon is biztosítva azok folyamatos fizetőképességét és a vagyonalapokhoz való jó hozzáférést. Tevékenységének kétharmadát teszik ki az általa nyújtott befektetési és kereskedelmi szolgáltatások, amelyekben az online bróker szerepét tölti be.

A Saxo Bank nemzetközileg elismert és díjazott pénzintézet, amelynek az értékét 20 milliárd dán koronára becsülik. A bank 2010 -es félévi értékelésében 551 millió dán korona tiszta nyereséget tüntetett fel.[2] Ez az összeg meghaladta a bank éves nyereségeit az ezt megelőző időkből.[3]

A Microsoft, Barclay, Stockbrokers Ltd. és egyéb cégek együttműködésével indította el 2010-ben a White Label projekteket.[4][5] A Saxo Bank ezernél több alkalmazottat foglalkoztat és jelen van a világ több, mint 180 országában.

A Saxo Bank központja és kirendeltségei[szerkesztés]

A bank székhelye Koppenhágában van, kirendeltségei megtalálhatóak Prágában, Londonban, Párizsban, Genfben, Zürichben, Szingapúrban, Tokióban, Marbellában és Pekingben is.

Vállalkozás a Saxo Bankkal[szerkesztés]

Igénybe vehető az ún. „white labeling”[6] szolgáltatás, mely során brókerek és egyéb pénzintézetek megvásárolhatják a Saxo Bank tőzsdei felületeit, hogy ezeket aztán a saját nevük alatt használják és továbbkínálják, mintha a saját felületükről lenne szó.

Online tőzsde felületek[szerkesztés]

Az online kereskedelem három felületen, a SaxoWeb Trader, a Saxo Trader[7] és a SaxoMobile Traderen történik, amelyek húsz nyelven elérhetőek. Mindhárom felület a bank saját fejlesztése. A valamilyen algoritmus alapján történő kereskedelemre fejlesztették ki a TradeCommander szolgáltatást, amelyet leginkább új kereskedelmi és tőzsdei stratégiák tesztelésére használnak.

SaxoWebTrader[szerkesztés]

Ez a felület az internetes böngészőn keresztül elérhető, így nem igényli semmilyen egyéb software installálását. A bank által kínált összes pénzügyi termékkel engedélyezett a kereskedelem. A pénzügyi piacon történő változások grafikonokon követhetőek.

SaxoTrader[szerkesztés]

A Saxo Trader a Windows operációs rendszerek számára kifejlesztett software. A bank által kínált összes pénzügyi termékkel lehet kereskedni. A felület a Dow Jones és a Market News International pénzügyi portálokkal is össze van kapcsolva. A Saxo Trader felületet a white labeling keretén belül a bank partnerei saját nevükre vehetik és továbbkínálhatják klienseiknek.

SaxoMobileTrader[szerkesztés]

Ennek a felületnek a segítségével okostelefonokról is követhető a világpiac alakulása és végezhető a világpiaci kereskedelem. Androidos telefonok és iPhone-ok részére is elérhető ez az alkalmazás. A Saxo Bank brókerei blogbejegyzésekben és videókban számolnak be a világpiaci eseményekről. A videók az iHned.cz oldalon érhetők el.

Díjak és elismerések[szerkesztés]

A bank számos díjat és elismerést szerzett már a szolgáltatásai, termékei, technológiája miatt.

2011[szerkesztés]

Az Euromoney[8] folyóirat által végzett devizapiaci felmérésben a Saxo Bank az első helyet szerezte meg a következő kategóriákban: A teljes piaci részesedés legnagyobb növekedése (10-25 milliárd USD). A teljes piaci részesedés legnagyobb növekedése (5-10 milliárd USD). Az ügyletek leggyorsabb végrehajtása. A legjobb piacfelmérés és analízis. Az ügyletek leghatékonyabb végrehajtása és a leghatékonyabb kockázatkezelő eljárások. A törvényes eljárásokat érintő legjobb megoldások.[9]

2010[szerkesztés]

 • A legjobb online felület (Shares Magazine).[10]
 • A legjobb „re-labeling” felület (Profit & Loss).[11]

2009[szerkesztés]

 • A több bank számára kialakított felület kategóriában első hely a gyors megvalósításért, az árak átláthatóságáért, a tranzakciók mennyiségéért és a kockázat hatékony és innovatív kezeléséért (Euromoney, FX Pool).[12]
 • A legjobb FX bank a befektetők szempontjából (FX Week).[13]

2008[szerkesztés]

 • Legjobb fogyasztói felület (FX Week).[14]
 • Elismerés az institucionális FX szolgáltatónak a 2008-as évért (World Finance).[15]
 • A leggyorsabban fejlődő FX fogyasztói bank, 100-250 milliárd évente (Euromoney, FX Pool).[9]
 • Legjobb fogyasztói felület (Profit & Loss).[9]
 • Legjobb FX szolgáltató Dániában (Euromoney).[16]

Jegyzetek[szerkesztés]