Saxo Bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Saxo Bank A/S
Saxobank-logo-3.png
Típus Magántulajdonban lévő vállalat
Alapítva 1992
Székhely Koppenhága, Dánia
Cím Philip Heymans Alle 15
Vezetők Kurt K. Larsen, elnök
Dennis Malamatinas, Vice
Kim Fournais, CEO
Lars Seier Christensen, CEO
Tulajdonos Seier Capital
Forma aktieselskab
Profit 643.5 millió DKK (2010)
Alkalmazottak száma 964 fő (2010)

A Saxo Bank A/S weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Saxo Bank A/S témájú médiaállományokat.

A Saxo Bank egy dán online befektetési bank, eredeti nevén Midas Fondsmæglerselskab. 1992-ben brókercégként hozta létre Lars Seir Christensen, Kim Fournais és Marc Hauschildt.[1] Jelenlegi neve 2001-től van használatban, ekkor kapta meg banki tevékenységi engedélyét is.

A bank, Saxo Trader platformja segítségével, online befektetési szolgáltatásokat nyújt, amelyek számítógépről, de akár okostelefonokról is elérhetőek. Kötvényeket, részvényeket, nemzetközi devizát lehet így vásárolni és eladni.

A Saxo Bank több, mint tíz pénzügyi szolgáltatóval működik együtt, ily módon is biztosítva azok folyamatos fizetőképességét és a vagyonalapokhoz való jó hozzáférést. Tevékenységének kétharmadát teszik ki az általa nyújtott befektetési és kereskedelmi szolgáltatások, amelyekben az online bróker szerepét tölti be.

A Saxo Bank nemzetközileg elismert és díjazott pénzintézet, amelynek az értékét 20 milliárd dán koronára becsülik. A bank 2010 -es félévi értékelésében 551 millió dán korona tiszta nyereséget tüntetett fel.[2] Ez az összeg meghaladta a bank éves nyereségeit az ezt megelőző időkből.[3]

A Microsoft, Barclay, Stockbrokers Ltd. és egyéb cégek együttműködésével indította el 2010-ben a White Label projekteket.[4][5] A Saxo Bank ezernél több alkalmazottat foglalkoztat és jelen van a világ több, mint 180 országában.

A Saxo Bank központja és kirendeltségei[szerkesztés]

A bank székhelye Koppenhágában van, kirendeltségei megtalálhatóak Prágában, Londonban, Párizsban, Genfben, Zürichben, Szingapúrban, Tokióban, Marbellában és Pekingben is.

Vállalkozás a Saxo Bankkal[szerkesztés]

Igénybe vehető az ún. „white labeling”[6] szolgáltatás, mely során brókerek és egyéb pénzintézetek megvásárolhatják a Saxo Bank tőzsdei felületeit, hogy ezeket aztán a saját nevük alatt használják és továbbkínálják, mintha a saját felületükről lenne szó.

Online tőzsde felületek[szerkesztés]

Az online kereskedelem három felületen, a SaxoWeb Trader, a Saxo Trader[7] és a SaxoMobile Traderen történik, amelyek húsz nyelven elérhetőek. Mindhárom felület a bank saját fejlesztése. A valamilyen algoritmus alapján történő kereskedelemre fejlesztették ki a TradeCommander szolgáltatást, amelyet leginkább új kereskedelmi és tőzsdei stratégiák tesztelésére használnak.

SaxoWebTrader[szerkesztés]

Ez a felület az internetes böngészőn keresztül elérhető, így nem igényli semmilyen egyéb software installálását. A bank által kínált összes pénzügyi termékkel engedélyezett a kereskedelem. A pénzügyi piacon történő változások grafikonokon követhetőek.

SaxoTrader[szerkesztés]

A Saxo Trader a Windows operációs rendszerek számára kifejlesztett software. A bank által kínált összes pénzügyi termékkel lehet kereskedni. A felület a Dow Jones és a Market News International pénzügyi portálokkal is össze van kapcsolva. A Saxo Trader felületet a white labeling keretén belül a bank partnerei saját nevükre vehetik és továbbkínálhatják klienseiknek.

SaxoMobileTrader[szerkesztés]

Ennek a felületnek a segítségével okostelefonokról is követhető a világpiac alakulása és végezhető a világpiaci kereskedelem. Androidos telefonok és iPhone-ok részére is elérhető ez az alkalmazás. A Saxo Bank brókerei blogbejegyzésekben és videókban számolnak be a világpiaci eseményekről. A videók az iHned.cz oldalon érhetők el.

Díjak és elismerések[szerkesztés]

A bank számos díjat és elismerést szerzett már a szolgáltatásai, termékei, technológiája miatt.

2011[szerkesztés]

Az Euromoney[8] folyóirat által végzett devizapiaci felmérésben a Saxo Bank az első helyet szerezte meg a következő kategóriákban: A teljes piaci részesedés legnagyobb növekedése (10-25 milliárd USD). A teljes piaci részesedés legnagyobb növekedése (5-10 milliárd USD). Az ügyletek leggyorsabb végrehajtása. A legjobb piacfelmérés és analízis. Az ügyletek leghatékonyabb végrehajtása és a leghatékonyabb kockázatkezelő eljárások. A törvényes eljárásokat érintő legjobb megoldások.[9]

2010[szerkesztés]

  • A legjobb online felület (Shares Magazine).[10]
  • A legjobb „re-labeling” felület (Profit & Loss).[11]

2009[szerkesztés]

  • A több bank számára kialakított felület kategóriában első hely a gyors megvalósításért, az árak átláthatóságáért, a tranzakciók mennyiségéért és a kockázat hatékony és innovatív kezeléséért (Euromoney, FX Pool).[12]
  • A legjobb FX bank a befektetők szempontjából (FX Week).[13]

2008[szerkesztés]

  • Legjobb fogyasztói felület (FX Week).[14]
  • Elismerés az institucionális FX szolgáltatónak a 2008-as évért (World Finance).[15]
  • A leggyorsabban fejlődő FX fogyasztói bank, 100-250 milliárd évente (Euromoney, FX Pool).[9]
  • Legjobb fogyasztói felület (Profit & Loss).[9]
  • Legjobb FX szolgáltató Dániában (Euromoney).[16]

Jegyzetek[szerkesztés]