Sarkadi Emil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sarkadi Emil
Született 1881. szeptember 21.[1]
Bécs
Elhunyt 1908. június 24. (26 évesen)[1]
Foglalkozása illusztrátor

Sarkadi Emil (Bécs, 1881. szeptember 21.1908 június 24.) festőművész, rajzoló, litográfus. Sarkadi Aladár komikus, színész és Sarkadi Leó öccse.

Életpályája[szerkesztés]

A Kosmos műintézetben kezdett dolgozni litográfus tanoncként. Itt fedezték fel tehetségét. Elvégezte a fővárosi iparrajz iskola esti tagozatát, ahol Horti Pál kezei alá került. Ez idő tájt alakult “Művészvilág” című lapban jelentek meg első, még kevéssé karakterisztikus rajzai. A Művészvilág több számát is Sarkadi rajzolta tele. Később Bécsbe ment, ahol beiratkozott az akadémiára, de nem lelkesedett annyira az ottani oktatásért. Időközben megélhetése érdekében a Wiener Mode-nak készített rajzokat, főként szőnyegterveket. Egy év bécsi tartózkodás után visszatért Budapestre, ahol tanulni kezdett az iparművészeti iskolában, majd a mintarajz iskola növendéke lett. Néhány tervvel részt vett az Iparművészeti Múzeum egyik kiállításán. A mintarajziskolából 1902-ben Münchenbe ment, ahol Ludwig Herterich és Hollósy Simon tanítványa lett. 1903-ban Párizsba költözött, ahol két évet töltött tanulással és munkával, majd Londonba ment azzal a céllal, hogy ha sikerül elegendő pénzt összegyűjtenie, Amerikába költözik. Ez a terve azonban, bár négy évig küzdött érte, nem vált valóra.

Művészete[szerkesztés]

Munkái sokfelé fellelhetőek: dekoratív rajzok, könyvborítók és -illusztrációk, ex librisek és plakátok. Itthon főleg Singer és Wolfner könyvkiadócégnek, a Révai Testvéreknek és néhány folyóiratnak dolgozott. A Művészet is sokszor közölt tőle fejlécrajzokat. Ezenkívül a Jugend, a Simplicissimus és a Rire hasábjain jelentek meg munkái, de állandóan foglalkoztatta őt több kiváló külföldi irodalmi cég is. Ő illusztrálta Oscar Wilde Salomejának első magyar kiadását, amit Révai és Salamon adott ki 1907-ben.

Források[szerkesztés]

  1. a b Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven), 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)