Sanghaji vágóhíd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sanghaji vágóhíd
Az 1930-as években épült épült egykori vágóhíd ma népszerű látványosság
Az 1930-as években épült épült egykori vágóhíd ma népszerű látványosság
TelepülésSanghaj
Építési adatok
Építés éve1933
Építési stílusart déco
Felhasznált anyagokbeton
Hasznosítása
Felhasználási területvágóhíd
Egyéb jellemzők
Emeletek száma4
Elhelyezkedése
Sanghaji vágóhíd (Kína)
Sanghaji vágóhíd
Sanghaji vágóhíd
Pozíció Kína térképén
é. sz. 31° 15′ 24″, k. h. 121° 29′ 16″Koordináták: é. sz. 31° 15′ 24″, k. h. 121° 29′ 16″
Térkép
Sanghaji vágóhíd weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sanghaji vágóhíd témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sanghajban a Sacsing út 10. házszám alatt található négyemeletes vágóhíd 1933-ban épült. A ház egy négy épületből álló, kocka alakú épületegyüttes.

Jellemzői[szerkesztés]

Egykor ez volt a legnagyobb és legkorszerűbb vágóhíd a Távol-Keleten. A közepén egy kupola alakú épület van, ami több folyosón keresztül köti össze a körülötte található négy épületet. Különös érdekesség a két, marhaszállításra létrehozott terület, ami mind a négy emeletet eléri. Hugyecz László építész Sanghajban több mint 50 projektben vett részt, köztük a vágóhíd megtervezésében is.

Az épület sértetlen maradt a második világháborúban és az 50-es években még eredeti funkciója szerint termelt. Ma már nem működik. Évekig tartó elhanyagoltság után az épületek 1998-ban felújításra kerültek, és a város népszerű, sokakat vonzó, sokak által látogatott műemlékévé váltak. Ma üzletek találhatóak itt, divatbemutatókat rendeznek.

Az érintett műemlékhivatal követelményei alapján teljesen régi formájukban tatarozták az épületet. Ezért a tatarozott épületek teljesen olyan formában maradnak, mint a tatarozásuk előtt. Csak némi belső módosítás történt.
Csou Csie-jen[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kezdetben elsősorban nyersbeton épületek voltak, főleg Le Corbusier-t követve. A háború utáni modern építészet absztrakt, egyre anyagtalanabb megoldásaival szemben a brutalizmus nyers felületeivel és domináns, néha egyenesen agresszív formáival követelt magának figyelmet.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]