Sancha Aznárez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sancha Aznárez
Házastársa II. Jimeno navarrai király
SzüleiOnneca Fortúnez
Aznar Sánchez de Larraún

Sancha Aznárez navarrai királyné, születésének pontos éve és helye nem ismert. Aznar Sánchez (Larraun ura) és Onneca Fortúnez pamplonai királyi hercegnő leányaként jött világra. A szülők 880 körül keltek egybe.

Élete[szerkesztés]

Anyai nagyszülők: Íñiguez Fortún Garcés, Pamplona királya és felesége, egy Oria nevű asszony.

Féltestvérei (anyja előző házasságából):

  • Mohamed ibn Abd Allah, őt saját öccse, al-Mutarrif gyilkolta meg 891. január 28-án (apjuk jóváhagyásával), ám előtte még feleségül vett egy Muzna nevű baszk vagy francia származású nőt. Gyermekük, a későbbi III. Abd ar-Rahman emír csak három héttel apja halála után jött világra.
  • al-Mutarrif, akit még ugyanabban az évben végeztek ki összeesküvésért, amelyben ő is megölte saját bátyját, Mohamedet.
  • Aban
  • al-Asi, őt 921-ben végezték ki, szintén összeesküvés vádjával.

Édestestvérei:

  • Sancho, akiről csupán annyit tudni, hogy korán elhunyt.
  • Toda (885 körül – 958. október 15.), aki I. Sancho navarrai király hitvese lett, kinek hat örököst szült, öt leány (Oneca, Sancha, Urraca, Velasquita és Orbita) után a várva várt trónörököst, Garcíát.

Sancha a nővére férjének öccséhez, Jimenóhoz ment nőül, aki 925. december 11-től 931. május 29-ig mint régens, a gyámja lett néhai bátyja, I. Sancho körülbelül 6 éves fiának, a kiskorú királynak, Garcíának. Mivel férjétől nem született gyermeke, ezért Jimeno után a Navarrai Királyság koronája unokaöccse, a csupán 12 esztendős García fejére került 931-ben. A gyermekkirály nagykorúságáig anyja, az özvegy Toda anyakirályné volt az ország régense.