Sablonvita:Vallási író

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 17 évvel ezelőtt a(z) 2006-os átnevezési kérés témában

2006-os átnevezési kérés[szerkesztés]

Szia Adapa!

Ide is leírom, pusztán nyelvhelyességi és értelmezési okokból nem lehetne ezt átmozgatni egyházi íróra? Sok volna a járulékos munka vele? Ahogy elnézem, egyelőre csak az albán írók oldala használja ezt a sablont. Saját szakállra megcsinálom, ha utólag felrúgsz érte, megértem.:-)

Az indokaim:

  • Így ez egy olyan jelzős szerkezet, amely félrevezető, bár a teológus szóval nehéz megérezni ezt a nyelvi bukkanót, hogy párhuzammal érzékeltessem a különbséget, meg fogod érezni: jogász író - jogi író, mezőgazdász író - mezőgazdasági író, filozófus író - filozófiai író stb.
  • Életrajzi lexikonok és általános lexikonok is a "teológiai író" terminust, de inkább az "egyházi író"-t használják. A nálam lévő Magyar nagylexikonból nem tudok ideszkennelni, de nézd meg itt: http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/. Az egész lexikonban nem szerepel a "teológus író", míg ellenben "teológiai író" pl. Alsted János Henrik, Antal Géza, Apáti Miklós, Jordánszky Elek stb. 17 szócikkben, "egyházi író" Institoris Mihály, Samassa József, Udvardy Ignác 163 találattal.
  • Már csak azért is az egyházi írót szorgalmaznám, mert kerülhet ez a sablon mondjuk egy buddhista vallásfilozófus vagy egy muzulmán Korán-értelmező neve mellé, akiket a teológiával összefüggésbe hozni kicsit félrevezető lehet. Ehhez ajánlom az angol wiki Theology szócikkét. - Pasztilla 2006. november 14., 23:09 (CET)Válasz