Sablonvita:Szerbia-térkép

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Antissimo 17 évvel ezelőtt

Most látom, hogy rossz ez a térkép. Ezen még Montenegró nem önálló. Péter 2007. február 11., 20:44 (CET)Válasz

Koszovót persze már félig átszínezte az albán kolléga... :) --Antissimo 2007. február 11., 20:54 (CET)Válasz

Koszovó[szerkesztés]

Folyamatban lévő eseményeket ne előlegezzünk meg. Koszovó tartomány függetlenedése elég előre haladott, de a függetlenség kikáltásától még nem jön létre egy új állam. Ha így lenne akkor már 1990 óta függetlenek lennének. Ehez egy csomó objektiv jogi kritériumot is teljesíteni kell. Az elismerés szintén nem keletkeztet államot. Az csak egy deklarativ aktus, nem konstitutiv. Azaz egy tényt ismer el, de nem keletkezteti. (lásd. pl. 1933. montevideo egyezmény.)

Az államiság kritériumai:

   * Terület.
   * Népesség.
   * Szuverenitás.

Koszovóban jelen pillanatban a felségjogokat (szuverenitás) az UNMIK, azon belül az ENSZ koszovói főmegbízottja Joachim Rücker gyakorolja. Koszovó államiság azzal a pillanattal teljesedik ki, amikor formailag jogilag is átruházza rá az UNMIK. Addig Koszovó nemzetközi jogilag nem állam. Ettől persze politikai okokból el lehet ismerni, de hát ez nem példa nélküli, Palesztinát is 104 állam elismeri, mégsem nevezhető államnak. Az UNMIK pedig az ENSZ BT felhatalmazásával gyakorolja a felségjogokat. Az ENSZ pedig nem ismeri el Koszovót független államnak, de elismeri Szerbia határait Koszovót is beleértve.

Tehát amig Koszovó sorsa nem rendeződik véglegesen, és nem teljesiti az ehez szükséges kritériumokat addig nem szakitsuk ki önhatalmulag Szerbiából. Arról nem is beszélve hogy a hasonló Transznisztria, Dél Oszétia, Hegyi Karabah, stb. esetében sem csökkentjük le rögtön Moldávia Gruzia, stb. területét. Konzisztencia. Egyszerüen NPOV jelezni kell hogy egy szakadár állam van születőben. Én erősen ragaszkodnék az objektív szempontokhoz, és nem válogatnék szubjektive a szakadár államok között. Vagy kezdjük el ártrajzolni Grúzia, Moldávia stb. térképét is?

Az idő és a történelem majd eldönti hogy mi történik.