Sablonvita:Pápa infobox

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ragold 14 évvel ezelőtt a(z) Felszentelése témában

Felszentelése[szerkesztés]

Problematikus a Pápa infoboxban a "Megválasztása" mező UTÁN elhelyezett "Felszentelése" mező. Pápává ugyanis választják, majd pedig beiktatják az illetőt, de nem szentelik. A papi rend fokozatai a diákonátus, az áldozópapság és a püspökség, felszentelni ezekre kell és lehet valakit. A pápai tisztség viszont már nem a papi rend újabb fokozata, hanem – ilyen szempontból – egy sajátos jogállású püspökség. A pápák tehát olyan személyek ugyan, akik valóban részesültek szentelésben, három alkalommal is, ám ezek a szentelések nem kifejezetten pápává válásukhoz kapcsolódnak, hanem többnyire már korábban megtörténtek, amikor diákonussá, pappá ill. püspökké lettek.

Igaz, hogy nem csak már fölszentelt püspököt lehet pápává választani, és akkor őt a pápaválasztás után, még a beiktatás előtt püspökké (illetve ha szükséges, előbb pappá is) kell szentelni... De a gyakorlatban ilyesmi inkább a korábbi évszázadokban fordult elő, az újkor óta már ez a ritkább eset. Nem teljesen logikátlan tehát, ha egy pápa esetében (püspökké) felszentelésének időpontját kívánjuk megadni. Viszont mindenképpen megtévesztő, ha az erre szolgáló mező a megválasztás után szerepel, mert ez azt sugallja a tájékozatlan olvasónak, mintha "pápaszentelésről" lenne szó, ilyen azonban nem létezik. Mint pápát az illetőt nem szentelik, hanem beiktatják. Márpedig, ahogy szúrópróbaszerűen ellenőriztem, jelenleg a Pápa infoboxokat tartalmazó oldalakon – ahol meg van adva – mindenütt a beiktatás dátuma szerepel a "felszentelése" mező értékeként, tehát helytelenül van használva a kifejezés.

A legprecízebb megoldás az lenne, ha három mező lenne az infoboxban, így:

püspökké szentelése=
pápává választása=
beiktatása=

Ebben az esetben azonban minden pápa esetén ki kellene deríteni a püspökszentelés időpontját is, ami sokszor nem egyszerű, és igazában azért nem biztos, hogy megéri a fáradtságot... Tehát lehet, hogy a "püspökké szentelése" mező kihagyható; ez esetben viszont a jelenlegi "felszentelése" mezőt mindenképpen "beiktatása"-ra kellene átírni.

Mivel infoboxot még nem szerkesztettem, egyelőre óvatos vagyok megcsinálni ezt a változtatást. (Nem tudom pl. mi lesz a már létező oldalakon, amelyek használják a sablont, az adatokkal.) Ha nálam gyakorlottabb szerkesztő nem végzi el a javítást, akkor majd összeszedem a bátorságomat és a szükséges infókat, és megpróbálom megcsinálni, de ha nálam hozzáértőbb elvégzi, az jobb lenne. Ragold vita 2010. január 6., 23:57 (CET)Válasz