Sablon:PáliKánonSamanaVilágnézetek/doc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Sablon:PaliKánonSamanaVilágnézetek a páli kánonban szereplő nem buddhista aszkéták, sramana világnézeteit (ditthi) foglalja össze, első sorban a Samannaphala-szutta (DN 2) alapján. (Némelyikük szerepel a páli kánon más részén is, például az Upali-szuttában [MN 56].)

A történészek, az indiai filozófusok és a buddhista gyakorlók számára két szempontból fontosak ezek a világnézetek:

  1. Buddha világnézeteit részben ezekre a világnézetekre reagálva fejtette ki. (Gethin, 1998, 9-13. o.)
  2. A páli kánon szereplői olykor ezeket a „helytelen nézeteket” igyekeznek elkerülni (páli: miccsá-ditthi) (lásd például: Brahmadzsála-szutta és Bhaskar, 1972.)

Kapcsolódó sablonok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Az egyetlen rendelkezésre álló magyar nyelvű szöveg nem tartalmazza a teljes szutta szövegét, csupán egy részletet, amely online is elérhető:

A-Buddha-Ujja.hu - DN 2 Samaññaphala Sutta, 1. A szerzetesi élet gyümölcsei (részlet) - fordította: Szemán László és Csimma Vilmos A táblázat alján szerepel két jegyzet, amelyek a következő forrásokra támaszkodnak:

A második jegyzetpontban a "DN-a" a Dígha-nikája egyik szövegmagyarázatára utal (atthakatha), más néven Szumangalavilaszini. Míg Ñāṇamoli & Bodhi utal erre a szövegre, a szövegmagyarázat elemzése (tika) itt található: Bodhi (2004), 91-2. o.