Rutbai offenzíva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rutbai offenzíva
iraki polgárháború, the
Amerikai vezetésű beavatkozás az iraki polgárháborúba
Rutba 2009-ben
Rutba 2009-ben
Dátum2016. május 16–18.
HelyszínIrak, Anbár kormányzóság, Rutba kerület
EredményFölényes iraki győzelem[1]
  • Az Iraki Hadsereg visszafoglalta Rutba kerületet és az azonos nevű várost
Harcoló felek
 Irak
  • Iraki Biztonsági Erők
  • Helyi szunnita törzsek
  • Síita milicisták
  • Légi támogatás
    CJTF-OIR
    Iszlám Állam Iraki és Levantei Iszlám Állam
    Parancsnokok
    Irak Haider al-AbadiIszlám Állam Abu Bakr al-Bagdadi (Vezető)
    Haderők
    1000+ harcos[1]100–400 milicista[2]
    Veszteségek
    4 halott,
    5 sebesült[3]
    100+ halott[4]

    A 2016-os rutbai offenzíva egy katonai offenzíva volt Irakban, melyet az Iraki Hadsereg indított a stratégiai fontosságú Rutba városa valamint a teljes Rutba kerület visszafoglalásáért.

    Előzmények[szerkesztés]

    Március 13-án egy vezető iraki tábornok arról számolt be, hogy az előző este megkezdett kivonulás következtében az ISIL Káim irányába teljesen elhagyta Rutba városát. A kivonulást az anbári biztonsági tanács egyik tagja is megerősítette. Arról is érkeztek hírek, hogy az ISIL Kabisat is kiürítette, valamint bizonyos fokig Hítből is távoztak, az iraki hadsereg pedig a levegőből lőtte a visszavonuló katonákat. Ez volt az első alkalom, hogy egy folyamatban lévő harc közben az ISIL egy nagyobb városból vonja vissza a csapatait. A kivonulásra azután került sor, hogy a terrorszervezet Szíriában és Anbár kormányzóságban is több helyen veszített,, legutóbb Hítben.[5][6][7] Msnap azonban visszatért a városhoz az ISIL.[8]

    Az offenzíva[szerkesztés]

    Május 16-án az Iraki Hadsereg offenzívát indított, hogy visszafoglalja Rutbát és Rutba kerület legnagyobb részét.[2] A Hadsereg három irányból támadta meg a várost.[9] Az egyik amerikai tisztviselő elmondta, hogy Rutbát nem vádte az ISIL annyira, mint tette Ramádiban vagy Fallúdzsában, itt csak pár száz katona állomásozott.[2] Május 17-én az anbári műveletek parancsnoka, Hadi Rseg vezérőrnagy bejelentette, hogy az Iraki Hadsereg teljes egészében visszafoglalta Rutbát és a Rutba körüli területeket.[10] Az összecsapások alatt 4 iraki katona meghalt, legalább 5 megsebesült.[3] míg az ISIL oldalán nagyjából 100 katona vesztette életét.[4] A város stratégiai fontosságú, mivel az Irakot Jordániával összekötő út mentén fekszik. Visszafoglalása elvágta az ISIL összeköttetését „egy kritikus utánpótlási zónától”.[11]

    Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. a b Iraqi Forces Recapture Strategic Town From Islamic State, 2016. május 19.
    2. a b c Iraq launches operation to retake Anbar town | The National. Thenational.ae . (Hozzáférés: 2016. május 19.)
    3. a b Mamoun, Abdelhak. „9 security members killed, wounded in battles of Rutba District”, Iraqi News (Hozzáférés: 2016. május 19.) 
    4. a b Baghdad Takes Rutba From Islamic State; Jordan-Iraq Commercial Route to Reopen (Video): Juan Cole. truthdig.com, 2016. május 19.
    5. ISIS pulls out of town in Iraq's Anbar: general. The Daily Star Newspaper - Lebanon. (Hozzáférés: 2016. március 24.)
    6. IS jihadists pull out of several Iraq towns: officers. Yahoo News, 2016. március 13. (Hozzáférés: 2016. március 24.)
    7. Anbar officials see voluntary ISIS withdrawal from some towns. Rudaw. (Hozzáférés: 2016. március 24.)
    8. ISIS returns to Iraqi town, 24 hours after vacating it. deccanchronicle.com
    9. Mamoun, Abdelhak. „Security forces start liberation operation of Rutba District from 3 axes Ar-Rutbah Offensive (2016)”, Iraqi News (Hozzáférés: 2016. május 19.) 
    10. Amre Sarhan: Security forces fully liberate al-Rutba District, announces Anbar Operations. Iraq news, the latest Iraq news by Iraqi News, 2016. május 18. (Hozzáférés: 2016. május 18.)
    11. Iraqi forces retake Rutbah from ISIS and eye Fallujah for next battle. Washington Post . The Washington Post. (Hozzáférés: 2016. május 22.)