Roanoke Colony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roanoke Colony
XIX századi rajz az elveszett kolóniáról
XIX századi rajz az elveszett kolóniáról
Becenév: "Lost Colony"
Közigazgatás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Alapítás éve1585
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 56′ 13″, ny. h. 75° 42′ 32″Koordináták: é. sz. 35° 56′ 13″, ny. h. 75° 42′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Roanoke Colony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

1590-ben 117 angol telepes tűnt el nyomtalanul az Észak-Karolinához tartozó Roanoke-szigetről.

A Roanoke Kolónia rejtélye[szerkesztés]

A Roanoke Colony létrehozása Sir Walter Raleigh, angol író, költő, udvaronc és felfedező kísérlete volt, hogy megalapítsa az első állandó angol települést Amerikában. A kolóniát 1585-ben alapították, de 1590-ben egy hajó felkereste, és a legénység megállapította, hogy a telepesek ismeretlen körülmények között eltűntek. A kolónia „Az elveszett kolónia” néven vált ismertté. A telepesek sorsa mind a mai napig ismeretlen. A kolónia maradványait már a tenger fenekén is keresték. Az eddigi próbálkozások rendre csődöt mondtak.

Amerika egyik legrégebbi megfejtetlen rejtélyének eredete 1587 augusztusára tehető, amikor egy körülbelül 115 fős angol telepesből álló csoport érkezett a mai Észak-Karolina partjainál fekvő Roanoke-szigetre. Egy két évvel korábbi, kudarcba fulladt roanoke-i letelepedési kísérletet követően ezek a telepesek voltak az elsők, akik egy állandó angol település létrehozását tervezték az „Újvilágban”.

Amerika története tele van sikertelen kolónialapítási ötletekkel. Az egyik leghíresebb kétségtelenül Roanoke, ami rövid idő alatt szőrén-szálán eltűnt, bár I. Erzsébet angol királynő 1584-ben kijelölte a területet Walter Raleighnek. 1854. július 4-én kikötött a Roanoke-szigeten a kolóniát létrehozni. A szigetet angol telepesek nevezték el az akkor már mintegy 800 éve itt élő „roanoke” indiánok után.

Sir Richard Grenville − Raleigh ellenlábasa − felégetette a közeli indiánok által lakott települést, miután azzal vádolta meg őket, hogy elloptak egy ezüstkupát. Grenville azzal az ígérettel hagyta ott az első telepeseket, hogy a szükséges élelmiszererekkel visszatér. Ezalatt a telepesek összetűztek az indiánokkal.

Raleigh 1587-ben új expedíciót indított, melynek vezetője John White[1] lett, akinek a rajzai a mai napig fennmaradtak.

1587. július 22-én a régi település helyén nem találták meg azt a 15 katonát sem (csak egy csontvázat), ami az ott hagyott angolok egyikétől származott.

Az eltűnt kolónia felkutatására csak évekkel később indult expedíció. 1603-ban egy hajó kikötött Roanoke közelében, hogy utánanézzen a roanoke-iaknak. A partraszállást követően azonban összeütközésbe kerültek a helyi indiánokkal, és a kapitányukat, Bartholomew Gilbertet megölték. A telepeseket többet nem keresték, háborús konfliktusok miatt pedig még a francia erődöket is megsemmisítették.

A legvalószínűbb későbbi feltételezések szerint a telepesek valamelyik indián törzs védelmébe húzódtak. Egyes későbbi híradások beszámoltak arról, hogy szőke hajú, kék szemű indiánokat is láttak. Ők nemigen lehettek teljesen indiánok.

Manteón napjainkban évente egy musical előadása idézi föl az elveszett kolónia históriáját.[2]

Manteo

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Skót festő (1851–1933).
  2. Minden nyáron életre kel a Lost Colony története a Waterside Theatre-ben Manteóban, Észak-Karolinában. Informatív, megrendítő, helyenként tréfás előadás. Az indián táncok, valamint a harci jelenetek látványosak. Paul Green forgatókönyve megeleveníti a történelmet.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Roanoke Colony című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.