Rat Pack

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shirley MacLaine
Abby Dalton és Joey Bishop; 1962
Sammy Davis jr.

A Rat Pack (Patkányfalka) egy előadóművész csoport volt az 1950-es, 60-as években az amerikai szórakoztatóiparban, ami eredetileg Humphrey Bogart és felesége, Lauren Bacall körül szerveződött. Ott volt a többiek mellett Nat King Cole, Errol Flynn, Mickey Rooney, Cary Grant, Judy Garland is.

A tagok a Bogart lakás törzsvendégeiből verbuválódtak.

Bogart halála után alakult ki a végleges sztárcsapat: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Joey Bishop. A frontember Sinatra volt, a szürke eminenciás pedig Bishop. Ő írta, rendezte a műsorokat, melyek a pódiumon meggyőzően improvizatívnak tűntek. Különböző színpadokon, leginkább Las Vegasban és tévéműsorokban léptek fel komikus, dalokkal fűszerezett műsoraikkal. A sajtó által erősen eltúlzott maffiakapcsolataik is voltak, ami nem ártott népszerűségüknek, sőt színezte imédzsüket. Valójában liberális szemléletűek voltak, támogatták a demokratákat, hozzájárultak az amerikai rasszizmus enyhüléséhez. 1960-ban egy film készült velük (Ocean’s 11; magyarul: A dicső tizenegy). 1998-ban egy film készült róluk: The Rat Pack (Sztárok egy csapatban).

Sok más film is készült a truppal, illetve tagjaikkal.

A csoport feloszlását 1962-ben az okozta, hogy az elnökjelölt Kennedy lemondta Sinatra meghívását (aki pedig annyira készült a látogatásra, hogy átépítéseket hajtott végre a birtokán elnöki lakosztállyal, testőrszállással, helikopter leszálló-térrel), mert Sinatráról egy fotó jelent meg a sajtóban egy maffiavezérrel. Sinatra – a frontember – kilépésével a csoport megszűnt.

Tagok[szerkesztés]

  • Frank Sinatra
  • Dean Martin
  • Sammy Davis, Jr.
  • Peter Lawford
  • Joey Bishop
  • Humphrey Bogart
Kültagok

További információk[szerkesztés]