Railo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Railo egy fordító és futtató környezet ColdFusion Markup Language (CFML) alapú weblapokhoz. Képes lefordítani a CFML kódot Java osztályokká, melyek ezután Java szerveren futtathatóak. Tartalmaz egy futtató motort mely magában foglalja a fordított kód végrehajtásához szükséges összes könyvtárat. Automatikusan választ CMF fordítás és a belső motor közt. Nagyon hasonló a JavaServer Pages (JSP) technológiához és megvalósítja a legtöbb JSP interfészt is, így magas fokú kompatibilitásra képes vele. Más szintaxist használ, de nyújtott szolgáltatásai azonosak.

Verziók[szerkesztés]

A Railo 3 fő kiadásban, különböző verziókban érhető el.

  • 'Railo Express vagy Railix, egy live verzió, mely a Jetty web szervert használja a telepítés nélküli futtatáshoz. A kiadás tesztelésre és kipróbálásra tökéletes, de nem ajánlott élesben használni.
  • Railo Server a teljes verzió, mely integrálható a web szerverekbe.
  • Railo WAR egy Web Archive verzió, Java Platform, Enterprise Edition (Java EE) szerverekhez.
  • Railo Custom egy személyre szabható változat.

A 3.1-es verziótól kezdve a Railo nyílt forráskódú és a jboss.org projekt fejleszti.

CFML kompatibilitás[szerkesztés]

A jelenlegi (3.2) verzió nagyobb részt kompatibilis a ColdFusion 9.0.1. Railo több bővítést és kiterjesztést biztosít a CFML-hez. Például gyors tömbdeklarációt és információ kinyerést. A sebessége kiemelkedő, még debug módban is a leggyorsabb CFML-motor.

Inkompatibilitás[szerkesztés]

Railo nem támogatja a következő címkéket: cfapplet, cfgrid, cfreport, cftree, cfformitem, cfformgroup, cftextarea, cfexchange, cfpresent, cffeed, cfpod, cflayout, cfprint, cfreport*, cfslider, cfsprydataset, cftooltip, cfcalendar, cfpdfform, cfpdfformparam, cfpdfsubform

Railo nem támogatja a következő függvényeket: isDDX, isPDFFile, precisionEvaluate, getSOAP, getGatewayHelper, getPrinterInfo, queryConvertForGrid, verifyClient, dotNetToCFType

Ezenkívül nem tudja visszafejteni az Adobe által titkosított sablonokat.

Keretrendszer-kompatibilitás[szerkesztés]

A CFML kompatibilis keretrendszerek nagy valószínűséggel működnek Railo alatt is. A legnépszerűbbek:

Külső hivatkozások[szerkesztés]