Raiffeisen Zentralbank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raiffeisen Zentralbank
Típuscooperative bank
Alapítva1927
Megszűnt2017. március 18.
JogutódRBI
SzékhelyBécs
AlapítóFriedrich Wilhelm Raiffeisen
Iparág
  • pénzügyi szolgáltatás
  • financial service activities, except insurance and pension funding
  • cooperative movement
FormaAktiengesellschaft
LeányvállalataiRaiffeisen Bank International
A Raiffeisen Zentralbank weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Raiffeisen Zentralbank témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Raiffeisen Zentralbank Österreich A.G. az osztrák Raiffeisen Bankengruppe (RBG) központi bankja volt. A központi bank 2017-ben egyesült a leányvállalatával, a Raiffeisen Bank Internationallal(wd).

A Raiffeisen Bank International AG (RBI) Ausztriát, valamint Közép- és Kelet-Európát (KKE) tekinti hazai piacának, ahol vezető vállalati és befektetési bankként tevékenykedik. Emellett a csoport számos más pénzügyi szolgáltatót is magában foglal, például a lízing, a vagyonkezelés, valamint az M&A területén. Üzleti tevékenységének támogatása érdekében az RBI kiválasztott ázsiai és nyugat-európai helyszíneken képviseleti irodákat és szolgáltatói fiókokat működtet.

Az RBI már azelőtt is aktív volt a közép- és Kelet-Európai térségben, hogy a régióban megkezdődött volna a politikai átalakulás folyamata és a "vasfüggöny" leomlott volna: már 1986-ban megalapították az első leánybankot Magyarországon. A bank tehát több mint 30 éves tapasztalatra tekint vissza a régió banki tevékenységében.

Leányvállalatokkal rendelkezik többek között a következő országokban: Magyarországon, Ukrajnában, Csehországban, Romániában, Koszovóban, Albániában, Bulgáriában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Svájcban.

Irodalom[szerkesztés]