RTX2010

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az RTX2010 egy az Intersil által gyártott sugárzás ellen védett mikroprocesszor, megvalósításában kétvermes gép. Ezt a processzort számos űreszközben felhasználták.

Jellemzői[szerkesztés]

Ez a processzor egy kétvermes gép, mindkét verme 256 szó „mély” ill. tárolására képes, és támogatja a Forth nyelvű utasítások közvetlen végrehajtását. A szubrutinhívások és az azokból való visszatérés csak egy processzorciklust igényel, és igen alacsony és állandó megszakítási latenciával rendelkezik: a megszakítások feldolgozási ideje csak négy processzor-ciklus, és ez különösen alkalmassá teszi valós idejű alkalmazásokban való felhasználásra.

Története[szerkesztés]

1983-ban Charles Moore implementált egy processzort a szintén általa alkotott Forth nyelvhez. A processzor kaputömb formájában készült (gate array), és közvetlenül a Forth nyelv utasításait hajtotta végre. Mivel a Forth két vermet használó virtuális gépként fogható fel, a Novix N4000 elnevezésű processzor szintén egy kettős verem felépítésű (kétvermes) gépet valósít meg. 1988-ban a továbbfejlesztett processzort eladták a Harris Semiconductor cégnek, amely RTX2000 néven kezdte reklámozni és forgalmazni; a processzort ellátták sugárzás elleni fokozott védelemmel és kifejezetten világűrbeli felhasználásra ajánlották.

RTX2010 processzort használó űreszközök[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a RTX2010 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]