Rāzna Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rāzna Nemzeti Park
(Rāznas nacionālais parks)
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Kilátás a Rāzna-tóra a Mākoņkalns felől
Kilátás a Rāzna-tóra a Mākoņkalns felől
Ország Lettország
Elhelyezkedése
  • Rēzekne Municipality
  • Krāslava Municipality
  • Ludza Municipality
Terület596,15 km²
Alapítás ideje2007
Rāzna Nemzeti Park (Lettország)
Rāzna Nemzeti Park
Rāzna Nemzeti Park
Pozíció Lettország térképén
é. sz. 56° 16′, k. h. 27° 30′Koordináták: é. sz. 56° 16′, k. h. 27° 30′
A Wikimédia Commons tartalmaz Rāzna Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Rāzna Nemzeti Park (lettül: Rāznas nacionālais parks) nemzeti park Lettország Latgale régiójában. 2007-es alapításával az ország 4 nemzeti parkja közül ez a legfiatalabb, működési területe 532 km2.[1] A Daugavpilsi Egyetem kezdeményezésére hozták létre egy már létező természetvédelmi területből.

Földrajza[szerkesztés]

A nemzeti parkot a Rāzna-tó, Lettország második legnagyobb felszínű tavának és a környező területek védelmének érdekében hozták létre. Az 57,56 négyzetkilométeres Rāzna-tavat homokos strandjai miatt Latgale-tengernek is nevezik. A tó gazdag halakban, egyes területein, amelyek nem állnak védelem alatt, még a hálóval történő ipari halászatot folytatnak.

A park felületének 14%-át teszik ki a vízfelületek.[2] Az Ežezers-tó 26 szigete közül többen természetes lombhullató erdő található sok ritka növényfajjal. Nagy értéket képviselnek a félig természetes gyepek is. A nemzeti park emellett a Natura 2000 minősítéssel is rendelkezik.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Celotajs, LLTA Lauku: Razna National Park (angol nyelven). www.celotajs.lv. (Hozzáférés: 2021. április 19.)
  2. Rāznas nacionālais parks | Dabas aizsardzības pārvalde (lett nyelven). www.daba.gov.lv. (Hozzáférés: 2021. április 19.)
  3. Rāzna National Park | Latvia Travel. www.latvia.travel. (Hozzáférés: 2021. április 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rāzna National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.