Rézoxid műselyem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barna rézoxid műselyem
A folyamat laboratóriumi bemutatása

A rézoxid műselyem egy rézoxid oldatban (Schweizer-reagens)[1] oldott cellulózból készült műselyemszál.[2]

Úgy állítják elő, hogy a cellulózt rézzel, ammóniával és nátrium-hidroxiddal kombinálva oldható vegyületté teszik. Az oldatot fonófejen vezetik át, és a cellulózt keményítőfürdőben regenerálják, amely eltávolítja a rezet és az ammóniát, és semlegesíti a nátrium-hidroxidot. A rézoxid műselyem általában finom szálakból készül, amelyeket könnyű nyári ruhákban és blúzokban használnak, néha pamuttal kombinálva, hogy sima, egyenetlen felületű texturált szöveteket készítsenek.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Burchard (1994). „Cellulose in Schweizer's Reagent: A Stable, Polymeric Metal Complex with High Chain Stiffness”. Angewandte Chemie International Edition in English 33 (8), 884–887. o. DOI:10.1002/anie.199408841.  
  2. cuprammonium rayon. (Hozzáférés: 2011. december 1.)
  3. Rayon Fiber. [2008. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 1.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cuprammonium rayon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.