Ptahmosze (polgármester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ptahmosze
p
t
HmsA52

Ptahmosze ókori egyiptomi hivatalnok volt, Memphisz polgármestere a XIX. dinasztia idején, II. Ramszesz uralkodása alatt. Főleg sírkápolnájának kőtömbjeiről ismert, amelyek a 19. század óta különféle múzeumokban találhatóak. Magáról a sírról is számos fénykép született, de az ezt követő időszakban elhelyezkedése feledésbe merült, és 2010-ben fedezték fel újra a Kairói Egyetem régészei Szakkarában.

Ptahmosze címei szerint királyi írnok volt, Memphisz nagy polgármestere, valamint Ramszesz kápolnájának fő felügyelője Ptah templomában – ez alapján datálják II. Ramszesz idejére –, valamint őfelsége emlékművei munkálatainak elöljárója Ptah templomában, ami azt jelenti, ő felügyelte az uralkodó építkezéseit a memphiszi Ptah-templomban. Személyéről keveset tudni; sírjában említik unokáját, az azonos nevű Ptahmoszét, valamint egy Mutnofret nevű nőt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ptahmose (Bürgermeister) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Jocelyne Berlandini: Varia Memphitica V. Monuments de la chapelle funéraire du gouverneur Ptahmès. In: Le Bulletin de l'Institut français d’archéologie orientale (BIFAO). Vol. 82, 1982, S. 85–103, der Artikel als PDF (6,05 MB).

Külső hivatkozások[szerkesztés]