Project-X

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Project-X
FejlesztőTeam17
KiadóTeam17
ZeneszerzőAllister Brimble
PlatformokAmiga, MS-DOS, Amiga CD32
Kiadási dátum1992.
MűfajShoot ’em up
JátékmódokEgy- és többjátékos
Adathordozóhajlékonylemez
SablonWikidataSegítség

A Project-X horizontálisan mozgó lövöldözős játék, melyet a Team17 fejlesztett és jelentetett meg 1992-ben Amigára. A játék a Konami oldalra mozgó lövöldözős játékaihoz, így például a Gradiushoz, a Salamanderhez vagy a Parodiushoz hasonló. A játékot később MS-DOS és Amiga CD32 platformokra is átírták.

Cselekmény[szerkesztés]

A Project-X a távoli jövőben, a gyarmatosított űrben játszódik, a katonai tudósok számtalan meghibásodott katonai droidot szállítottak le a Ryxx nevű, gyarmatosítatlan Föld-típusú bolygóra. A droidok később öntudatra ébrednek, és bosszúból támadást indítanak az emberiség ellen, egy űrállomást használva arra, hogy folyamatosan újabb harci gépeket hozzanak létre. A játékos feladata, hogy a „Project X” keretében legyőzze a drodiok seregét.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékosok egy általuk választott űrhajót irányítanak, és idegen hajók százai ellen harcolnak. Az első szinten sűrűn megtalálható, azonban a játék előrehaladtával egyre ritkább felszedhető fejlesztések lehetővé teszik az űrhajó hét különböző fegyverének exponenciális fejlesztését.

A játék öt pályából áll. Számtalan játékos már a rendkívül nehéz végső szakasszal rendelkező második pályát sem tudta teljesíteni, míg a legtöbb nem jutott tovább a harmadik pályán, ezért a Team17 a játék Project-X SE címre keresztelt Amiga CD32-átiratánál visszábbfogta a játék nehézségét. Ez a kiadás csökkentett áron került forgalomba.[1] Számos Amiga-magazin mellékelt a lapszámaihoz egy programmódosítást, amely lehetőséget ad a játékosoknak a pályák átugrására.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Next Generation magazin szerint a Project-X rendkívül sikeres volt Európában, azonban Észak-Amerikában már csak mérsékelt eladásokra volt képes.[2] Az Amiga Computing a játékot a megjelenésekor az egyik legjobb Amigára megjelent lövöldözős játéknak nevezte, mind a grafika és a hangzás technikai kiválósága és a nehéz és érdekes játékmenete révén.[3]

Hatása[szerkesztés]

A játék 1996-ban X2 címmel folytatást kapott, ami kizárólag PlayStationre jelent meg.

A játékot a Team17 Superfrog című játékának egyik pályáján is kifigurázzák Project-F néven, a pálya során a Project-X főcímdalának újrakevert változata hallható.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Project-X című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tenas, Ignacio Rufas. Catálogo en Color de Juegos para Commodore Amiga: Volumen 2, 206. o. (2015. április 14.). ISBN 9781904994473 
  2. (1996. november 1.) „In the Studio”. Next Generation (23), 17. o, Kiadó: Imagine Media.  
  3. Maddock, Jonathan (1992. június 1.). „Project-X review”. Amiga Computing 49. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)  
  4. Guinness world records 2009: Gamer's edition. Guinness World Records Ltd, 152. o.. ISBN 9781291004427