Pro jakjú Family Stadium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pro jakjú Family Stadium
FejlesztőNamco
Kiadó
TervezőKisimoto Josihiro
SorozatFamily Stadium
R.B.I. Baseball
PlatformokNintendo Entertainment System, játékterem
Kiadási dátum
  • JP 1986. december 10.
  • US 1988. június
MűfajSport
SablonWikidataSegítség

A Pro jakjú Family Stadium,[* 1] észak-amerikai címén R.B.I. Baseball 1986-ban megjelent baseball-videójáték, melyet a Namco fejlesztett és jelentetett meg Family Computerre. A játékot Észak-Amerikában a Tengen adta ki R.B.I. Baseball címmel Nintendo Entertainment Systemre és játéktermi platformokra. A cím a Family Stadium és az R.B.I. Baseball sorozatok első tagja.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Pro jakjú Family Stadiumot Kisimoto Josihiro Namco-programozó tervezte, aki korábban olyan játékokon dolgozott mint a Baraduke (1985).[1] A Toy Pop tervezőjét, Hjódó Takefumit, áthelyezték a cég egyik másik osztályából – mivel először dolgozott tervezőként ezért a játék fejlesztése kifejezetten lassan haladt, így Kisimotónak rendkívül sok szabad ideje maradt.[1] A munkatársaival egy rövid ideig elsősorban a Nintendo famicomos Baseball című játékával ütötte el az idejét, a játékok alatt felhozták, hogy hogyan lehetne a játék bizonyos részeit kijavítani vagy jobbá tenni, a játék első számú hiányosságának a baseballozók nevének és képességeiknek hiányát jelölték ki.[1] Kisimoto a játék nem irányítható védőjátékosaival sem volt megelégedve.[1] Miután a Toy Pop munkálatai véget értek, Kisimoto eldöntötte, hogy saját baseballjátékot fog készíteni.[1]

A projekt a Family Computerre készült a rendszer rendkívüli japán sikere miatt és mivel a Namco konzolos és játéktermi tevékenységeit ugyanazon divízió látta el, melynek hála Kisimoto probléma nélkül nekiláthatott a fejlesztésnek anélkül, hogy áthelyezték volna egy másik részlegre.[1] Miután megkérdezte a feletteseit, hogy legközelebb hova fogják beosztani, azt a választ kapta, hogy kedve szerint akármilyen játékon dolgozhat, mivel jelenleg nem tudnak neki munkát adni.[1] A Family Stadium volt Kisomoto első Famicomra készülő és assemblyben írt játéka.[1] Ezek mellett ez volt a Namco első baseball-videójátéka is, azonban a játék megjelenése előtt számos baseballtémájú mechanikus játéktermi játékuk, mint például a Pitch In (1979) és a Batting Chance (1981) is volt.

A Pro jakjú Family Stadium 1986. december 10-én jelent meg Japánban Family Computer otthoni játékkonzolra és Nintendo VS. System-alapú játéktermi gépre.[1] Egy évvel később az Atari Games megvásárolta a játék észak-amerikai jogait, ez a verzió csak kis mértékben tér el a japán kiadástól; legfontosabb újítása a Major League Baseball Players Association licence, és Atari R.B.I. Baseball címmel jelent meg a játéktermekben. Ezt a verziót később a Tengen egyszerűen R.B.I. Baseball címmel Nintendo Entertainment Systemre is megjelentette, ezzel ez lett cég egyik hivatalosan licencelt NES-játéka a három közül.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék a megjelenésekor pozitív kritikai fogadtatásban részesült. A kritikusok dicsérték a játék menetét és realitásérzékét, valamint azt, hogy mindegyik baseballozó saját nevet és képességeket kapott. A játékból több, mint 2,5 millió példányt adtak el Japánban, ezzel a Famicom egyik legkelendőbb játéka lett.[5]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pro Baseball: Family Stadium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Japánul (プロ野球ファミリースタジアム; Hepburn: Puro Yakyū Famirī Sutajiamu?)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i The Untold History of Japanese Game Developers, Első kiadás, 363. o. (2014. augusztus 11.). ISBN 978-0992926007. Hozzáférés ideje: 2019. augusztus 12. 
  2. (1986. december 12.) „新作ゲームクロスレビュー” (japán nyelven). Famicú, 9. o, Kiadó: ASCII Corporation.  
  3. (1991. május 19.) „「5月10日号特別付録 ファミコンロムカセット オールカタログ」”. Family Computer Magazine 7 (9), 255. o, Kiadó: Tokuma Shoten.  
  4. Hidekumi, Sida (2003. december 18.). „20th Anniversary 僕たちの好きなファミコン100”. Continue 13, 9–59. o, Kiadó: Ota Shuppan.  
  5. Japan Platinum Game Chart. The Magic Box . [2019. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 23.)