Prevenció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A prevenció megelőzést jelent, azon lépések, melyek minimalizálják illetve kiküszöbölik azokat a társadalmi, pszichológiai és szociális feltételeket, melyek érzelmi, fizikai betegségeket vagy társadalmi-gazdasági problémákat okoznak vagy hozzájárulnak ezek kialakulásához.

A prevenció szintjei[szerkesztés]

  • Elsődleges (primer) prevenció: Célja, hogy egy adott népességen belül mérséklődjenek bizonyos betegségek, balesetek (például munkahelyi balesetek) a mentális rendellenességek és zavarok új eseteinek előfordulási aránya. Oksági megelőzés történik. Így például primer prevenció olyan serdülőknek tartani előadást a kábítószer-fogyasztás veszélyeiről, akik még nem próbálták.
  • Másodlagos (szekunder) prevenció: Célja a korai stádiumban lévő esetek gyors, hatékony megoldása, amikor még nem rögzült az állapot. Szűréssel történhet. Példa erre a marihuána-fogyasztás esetén megelőzni a kábítószer-függőséget.
  • Harmadlagos (tercier) prevenció: A károsító hatások, következmények kiküszöbölése, ártalomcsökkentés. Rehabilitáció útján valósulhat meg. (például intrevénás drogfogyasztás estén a tűcsere-program, mely megelőzi a HIV-fertőzést)

A prevenció színterei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]