Preoncsillag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A preoncsillag egy hipotetikus kompakt csillag, melyet preonok alkotnak. A preonok az elméleti szubatomi részecskék (theoretical subatomic particles) egy csoportja, melyek a kvarkokat és a leptonokat alkotják. Valószínű, hogy a preoncsillagnak roppant nagy a sűrűsége: 1020 g/cm3 - tehát ilyen szempontból a kvarkcsillag és a fekete lyuk között foglal helyet. Egy Föld tömegű preoncsillag kb. teniszlabda méretű lehet.

Az ilyen objektumokat főként a gammasugarak gravitációs lencsézésével (gravitational lensing of gamma rays) észlelik. A preoncsillagok létezése talán megmagyarázza azt a rejtélyes megfigyelést, amely a sötét anyag hipotézishez vezetett. A preoncsillagok eredete szupernóva-robbanás vagy az ősrobbanás.

Az általános relativitásban ha egy csillag az eseményhorizontjánál (event horizon) kisebbre omlik össze, fekete lyukká válik. Egy naptömegű objektum esetén az eseményhorizont sugara 3 km; tehát, hogy ne mondjunk ellent az általános relativitáselméletnek, minden egzotikus preoncsillag-állapotú objektumnak ennél a méretnél nagyobb sugárral kell rendelkeznie.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Preon star című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.