Próteusz (képregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kevin MacTaggert, ismertebb nevén Proteus, vagy magyarul Próteusz esetleg X-Mutáns, egy Marvel Képregény karakter. Teremtője Chris Claremont író és John Byrne.

Első megjelenése az Uncanny X-Men 125. számában (1979. szeptember).

Rövid karaktertörténet[szerkesztés]

Kevin az orvos Moira MacTaggert és a politikus Joseph MacTaggert mutáns fia volt, egyike a leghalálosabb mutánsoknak akiket a Marvel Képregényekben csak találhattunk.

Joseph MacTaggert feleségét boldogtalan házasságba kényszerítette. A fiú tanúja volt ahogy apja bántalmazza anyját. Otthonukon a Muir szigeten kezdte kitapasztalni növekvő képességeit, ami ellenőrizhetetlen energiaéhséget keltett benne. Moira, hogy megvédje saját magukat és fiát kénytelen volt bezárni Kevint. Hogy megőrizze fia titkát elkezdte mások előtt csak X-Mutánsként emlegetni. Kevin évekig a cellájában maradt. Míg egy napon, egy csatát követve ami Magnetó (Magneto) és az X-Men között zajlott képes volt elmenekülni. Szabadulás közben kapcsolatba lépett Főnix-szel (Phoenix), Polaris-szal, és a Többszörös Emberrel (Multiple Man). A cellája energiamezői híján azonban kezdte kiégetni a saját testét. Az egyetlen ideiglenes megoldást az jelentette, ha megszáll pár emberi hordozót.

Kevin Próteusznak hívta magát a görög isten után. Edinburgh-be ment hogy megszállja apját Joseph-et, majd újra szembeszállt az X-Mennel. Joseph MacTaggert teste a harcban használhatatlanná vált, mielőtt más hordozót kereshetett volna Kolosszus (Colossus) acélfomájában megsebezte Próteusz energia-fomáját, aki nem volt ellenálló a fémmel szemben és képtelenné lett fenntartani önnön alakját. Feloszlott és szétszóródott az egész világon.

Kis idővel a halála után Moira MacTaggert fia klónozásán gondolkozott, de Sean Cassidy sikeresen lebeszélte róla.

Pár évvel később az A.I.M., vagy Advanced Idea Mechanics, újrateremtette Próteuszt. A szervezet egy nőt használt és mutáns fiát (Piecemeal), hogy összegyűjtség az X-Mutáns szétszóródott energiáit. Amit a fiú elkezdte magába szívni ezeket az erőket a teste megnőtt és kikerült a kontroll alól. Végül is a New Warriors, az Új Mutánsok (New Mutants), a Muir Islanders, és az eredeti X-Faktor sem volt elég az új teremtmény ellen, amely végül is saját magát semmisítette meg.