Power over Ethernet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a WLAN hozzáférési pont egy erre felkészített ethernet hálózati végpontból kap áramot

A Power over Ethernet, rövidítve PoE, egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a készülékek számára, hogy a működésükhöz szükséges áramot az Ethernet adathálózaton keresztül kapják.

A PoE technológiát kezdetben a gyártók saját implementációban (egységesség nélkül) kezdték el forgalmazni, majd később az IEEE 802.3af alatt szabványosították. A specifikáció max. 48 V feszültséghez 350 mA áramot enged meg.

Használata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hálózaton keresztül működő energiaellátást általában egy olyan helyiségben helyezik el, ahol a routerek, switchek és ADSL modemek is találhatók, és célszerűen egy szünetmentes áramforrásra kötik. A PoE használatához elegendő a már létező ethernet infrastruktúra, külön PoE kábelt nem kell kiépíteni.

A Power over Ethernet segítségével általában IP telefonokat, WLAN hálózati eszközöket, hálózatra kapcsolt kamerákat, nehezen hozzáférhető helyen található switcheket, beágyazott számítógépeket és egyéb olyan eszközöket látnak el árammal, ahol a külön áramforrás kiépítése nehéz, drága vagy megvalósíthatatlan illetve az eszközök elérhetősége korlátozott (pl. toronyban helyezkednek el, így egy újraindításhoz a tápfeszültség elvétele mászás nélkül megoldható)

Bekötése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az PoE technológia alkalmas a 10/100 Mbps ethernethez "B", és 1000 Mbps ethernethez "A" üzemmódban. A "B" üzemmódban a négy érpár fele van kihasználva, így a maradék vezetékek a tápfeszültséghez megmaradnak. Az "A" ezzel szemben az ethernet jelet és a tápfeszültséget (ami szigorúan egyenáram) közösített vezetéken viszi át[1].

"A" módban:

 1. narancs-fehér: ethernet adat (BI_DA +), táp (+)
 2. narancs: ethernet adat (BI_DA -), táp (+)
 3. zöld-fehér: ethernet adat (BI_DB +), táp (-)
 4. kék: ethernet adat (BI_DC +)
 5. kék-fehér: ethernet adat (BI_DC -)
 6. zöld: ethernet adat (BI_DB -), táp (-)
 7. barna-fehér: ethernet adat (BI_DD +)
 8. barna: ethernet adat (BI_DD -)

"B" módban:

 1. narancs-fehér: ethernet adat (TX +)
 2. narancs: ethernet adat (TX -)
 3. zöld-fehér: ethernet adat (RX +)
 4. kék: táp (+)
 5. kék-fehér: táp (+)
 6. zöld: ethernet adat (RX -)
 7. barna-fehér: táp (-)
 8. barna: táp (-)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]