Power Snooker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Power Snooker a snooker játék egyik változata. Az első hivatalos tornát 2010-ben játszották Nagy-Britanniában, amelyet Ronnie O’Sullivan nyert meg.[1]

Szabályok[szerkesztés]

Játék menete[szerkesztés]

A power snooker kezdőállása

A power snooker-t hagyományos snooker asztalon játsszák, azonban a posztó eltérő színű és a power snooker felirat is megtalálható rajta.

A játék során az elért összesített pontszám számít, a frame-ek számát és kimenetelét nem számolják, nem veszik figyelembe. A frame-ek befejezése után új frame kezdődik, a golyókat újra az asztalra helyezik, a pontszámokat pedig folytatólagosan számolják. Az eredeti játékban szereplő 15 piros golyó, és a háromszögben felállított alakzat helyett a power snookerben 9 piros golyót alkalmaznak, amelyeket gyémánt alakzatban állítanak fel.

Egy mérkőzés 30 perc időtartamú. A játékidő akkor kezdődik vagy folytatódik, amikor az első piros golyót eltalálják. Az idő megáll, amikor az utolsó feketét lelökik, és áll az óra, amíg a golyókat újra az asztalra helyezik.

Az a játékos nyer, akinek a mérkőzés végén több pontja van. Ha a mérkőzés ideje lejár és döntetlen az állás, akkor az asztalról mindegyik golyót leveszik, a fekete golyót felteszik a helyére és annak a lelökése dönti el a mérkőzést.

Pontozás és lökésidő[szerkesztés]

Kezdőlökés az asztalon lévő vonal mögött lévő terület bármely pontjáról végezhető. Kezdőlökés után a játékos akkor is folytathatja, ha nem esik le piros golyó, azonban két vagy több piros golyó érinti valamelyik falat. Ha ennek a feltételnek nem felel meg az első lökés, akkor az ellenfél lökhet. Egy lökésre 20 másodperce van a játékosoknak. A lökésidőt akkor kezdik visszaszámolni, amikor az előző lökés következtében az utolsó golyó is megállt. Amennyiben a lökésidő lejár, akkor a játékos 20 büntetőpontot kap, és az ellenfél lökhet, vagy az ellenfél azt is választhatja, hogy a büntetést kapott játékos folytassa.

A 100-as break 50 bónuszpontot ér, amennyiben a játékos ezt a következő frame-ben megismétli, akkor 100 bónuszpontot, ha a harmadik frame-ben is, akkor már 200 bónuszpontot kap.[2]

Hibás lökés esetén az asztalon lévő vonal mögötti terület bármely pontjára le lehet helyezni a fehér golyót és onnan folytatható a játék.

Power Ball, Power Play és Power Zone[szerkesztés]

A power snookerben három új fogalom a Power Ball, Power Play és Power Zone is szerepel.

A Power Ball egy külön megjelölt és logóval ellátott piros golyó, amelyet a gyémánt alakzat közepére helyeznek. Ez a golyó két pontot ér. A Power Ball lelökése után egy Power Play időszak kezdődik, amely két percig tart. Ezalatt az időtartam alatt az összes lelökött golyó értéke duplán számít. Elhibázott lökés esetén az ellenfél kihasználhatja a Power Play hátralévő időtartamát. A Power Ball-t nem helyezik vissza az asztalra a frame közben.

A Power Zone az asztalon lévő vonal mögött lévő terület. A Power Zone-ból indított fehér golyó esetén a lelökött golyó értéke duplán számít, ha ez Power Play időszak alatt történik, akkor az értéke négyszeresen számít. Hibás lökés esetén a Power Play időszak alatt a büntetés is duplán számít, ha egy hiba a Power Play időszak alatt történik a Power Zone-ban, akkor a hiba értéke négyszeresen számít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ronnie O'Sullivan beats Ding Junhui to win first power snooker event”, guardian.co.uk, 2010. október 31. (Hozzáférés: 2011. november 23.) 
  2. Power Snooker Announced. global-snooker.com, 2011. november 23. [2011. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap