Portál:Nógrád megye/A megyeszékhelytől ajánljuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

1922-ben nyilvánították várossá, 1929-ben pedig megyei városi státuszt kapott, de Salgótarján hivatalos címere először csak 1938-ban jött létre. A szocialista városcímer 1967-ben született meg, amelyet azonban 1992-ben a rendszerváltás után, az akkori önkormányzati képviselő testület a 16/1992.(VIII.31.)Ör. sz. rendeletében hatályon kívül helyezett és elfogadta a jelenlegi címert.

A város vezetői 1922-ben igyekeztek a várost megillető címer használatának jogosságát felkutatni. A címert a levéltárral szerették volna elkészíttetni, hogy a heraldika követelményeinek megfeleljen és a település történelmi múltján kívül kifejezésre jusson a bányászat és a kohászat szerepe a város életében. A belügyminiszterhez felterjesztett címertervet azonban a szakértők nem találták adományozásra alkalmasnak, mivel a heraldika szabályainak nem felelt meg. A város vezetése ezek után évekig olyan jelképeket használt hivatalos rendezvényeiken, amelyek címerszerű jelvénynek hatottak.

Tovább a szócikkhez…

Korábbi cikkek:Wamsler SE Salgótarján, Kemerovó-lakótelep, Madách Imre Gimnázium (Salgótarján), SBTC, Salgótarján zászlaja