phpMyAdmin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
phpMyAdmin
PhpMyAdmin logo.png
phpMyAdmin kezdőlap
phpMyAdmin kezdőlap

Fejlesztő phpMyAdmin Projekt
Első kiadás 1998. szeptember 9.
Legfrissebb stabil kiadás 5.2.1
(2021.06.04.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás4.8.0-rc1 (2018. március 27.)[1] +/-
Programozási nyelv PHP, XHTML, CSS, JavaScript
Operációs rendszer platformfüggetlen
Elérhető Többnyelvű
Állapot aktív
Kategória webes adatbáziskezelés
Licenc GPL
A phpMyAdmin weboldala

A phpMyAdmin egy nyílt forrású eszköz, amit PHP-ban írtak a MySQL menedzselésére az interneten keresztül. Jelenleg képes készíteni és eldobni adatbázisokat, készíteni/eldobni/módosítani táblákat, törölni/módosítani/hozzáadni mezőket, SQL parancsokat futtatni és a mezőkön kulcsokat kezelni.

Képes az egész MySQL szerver kezelésére (szuper-felhasználót igényel) épp úgy, mint egyetlen adatbáziséra. Az utóbbi megvalósításához be kell állítani a MySQL felhasználót, hogy csak a kívánt adatbázist tudja írni/olvasni.

Története[szerkesztés]

Tobias Ratschiller, akkoriban IT-tanácsadó, majd a Maguma szoftveres cég alapítója, 1998-ban kezdett el dolgozni egy PHP-alapú webes MySQL-kezelőfelületen, melyhez Peter Kuppelwieser MySQL-Webadmin című munkája adta az ötletet. 2000-ben időhiány miatt abbahagyta a projektet (a phpAdsNew hirdetőszervert is, melynek ugyancsak ő volt az eredeti szerzője).

A phpMyAdmin addigra az egyik legnépszerűbb PHP-alkalmazás és MYSQL-kezelő eszköz lett, nagy felhasználói és közreműködői közösséggel. Sok Linux-disztribúció is tartalmazza. A növekvő számú javítások koordinálása céljából három fejlesztőből, Olivier Müller, Marc Delisle és Loic Chapeaux, álló csoport bejegyezte a The phpMyAdmin Project projektet a SourceForge.net-en, és 2001-ben átvette a fejlesztést.

A 2008. november 28-án megjelent 3.1.0-s verzió új telepítőt kapott, valamint BLOBstreaming és Swekey hardveres hitelesítés támogatással rendelkezik.

2002. decemberben a hónap projektje lett a SourceForge.net-en. Háromszor nyerte el a SourceForge.net Community Choice Awards díjat:

  • 2006: A SysAdmin és az Adatbázis kategória nyertese
  • 2007: A rendszergazdák legjobb segédeszköze
  • 2008: Most Likely to Be the Next $1B Acquisition

Jelenlegi állapota[szerkesztés]

A több mint 80 különböző nyelven elérhető szoftvert[2] a phpMyAdmin Project fejleszti, Olivier Müller, Marc Delisle, Alexander M. Turek, Michal Čihař és Garvin Hicking irányítása alatt.

Hasonló termékek[szerkesztés]

  • a phpPgAdmin hasonló lehetőségeket biztosít a PostgreSQL-hez. Eredetileg a phpMyAdmin egyik ágaként kezdte, de most egy teljesen más kódalap.
  • a phpMSAdminnak a Microsoft SQL Server kezelésére szolgál. Bár hasonló tervezési alapelveket mutat, teljesen a semmiből írták és nem tartalmaz kódot a phpMyAdminból.
  • az Adminer[3] egy hasonló könnyűsúlyú eszköz MySQL adatbázisok kezelésére, amely tartalmazza a phpMyAdmin összes fontos képességét, de csak egyetlen php fájlból áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] phpMyAdmin kiadási bejelentés
  2. Translations of phpMyAdmin. phpMyAdmin Project. (Hozzáférés: 2016. február 10.)
  3. Adminer. (Hozzáférés: 2016. február 10.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]