phpMyAdmin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
phpMyAdmin
PhpMyAdmin logo.png
phpMyAdmin kezdőlap
phpMyAdmin kezdőlap

Fejlesztő phpMyAdmin Projekt
Első kiadás 1998. szeptember 9.
Legfrissebb stabil kiadás 4.5.4.1 (2016. január 29.) +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás +/-
Programozási nyelv PHP, XHTML, CSS, JavaScript
Operációs rendszer platformfüggetlen
Elérhető Többnyelvű (62)
Állapot aktív
Kategória webes adatbáziskezelés
Licenc GPL
A phpMyAdmin weboldala

A phpMyAdmin egy nyílt forrású eszköz, amit PHP-ban írtak a MySQL menedzselésére az interneten keresztül. Jelenleg képes készíteni és eldobni adatbázisokat, készíteni/eldobni/módosítani táblákat, törölni/módosítani/hozzáadni mezőket, SQL parancsokat futtatni és a mezőkön kulcsokat kezelni.

Képes az egész MySQL szerver kezelésére (szuper-felhasználót igényel) épp úgy, mint egyetlen adatbáziséra. Az utóbbi megvalósításához be kell állítani a MySQL felhasználót, hogy csak a kívánt adatbázist tudja írni/olvasni.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tobias Ratschiller, akkoriban IT-tanácsadó, majd a Maguma szoftveres cég alapítója, 1998-ban kezdett el dolgozni egy PHP-alapú webes MySQL-kezelőfelületen, melyhez Peter Kuppelwieser MySQL-Webadmin című munkája adta az ötletet. 2000-ben időhiány miatt abbahagyta a projektet (a phpAdsNew hirdetőszervert is, melynek ugyancsak ő volt az eredeti szerzője).

A phpMyAdmin addigra az egyik legnépszerűbb PHP-alkalmazás és MYSQL-kezelő eszköz lett, nagy felhasználói és közreműködői közösséggel. Sok Linux-disztribúció is tartalmazza. A növekvő számú javítások koordinálása céljából három fejlesztőből, Olivier Müller, Marc Delisle és Loic Chapeaux, álló csoport bejegyezte a The phpMyAdmin Project projektet a SourceForge.net-en, és 2001-ben átvette a fejlesztést.

A 2008. november 28-án megjelent 3.1.0-s verzió új telepítőt kapott, valamint BLOBstreaming és Swekey hardveres hitelesítés támogatással rendelkezik.

2002. decemberben a hónap projektje lett a SourceForge.net-en. Háromszor nyerte el a SourceForge.net Community Choice Awards díjat:

  • 2006: A SysAdmin és az Adatbázis kategória nyertese
  • 2007: A rendszergazdák legjobb segédeszköze
  • 2008: Most Likely to Be the Next $1B Acquisition

Jelenlegi állapota[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jelenleg 54 különböző nyelven elérhető szoftvert a phpMyAdmin Project fejleszti, Olivier Müller, Marc Delisle, Alexander M. Turek, Michal Čihař és Garvin Hicking irányítása alatt.

Hasonló termékek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy másik, nagyon hasonló eszköz, a phpPgAdmin hasonló lehetőségeket biztosít a PostgreSQL-hez. Eredetileg a phpMyAdmin egyik ágaként kezdte, de most egy teljesen más kódalap.

Van egy eszköz a Microsoft SQL Server kezelésére, amit phpMSAdminnak neveznek. Bár hasonló tervezési alapelveket mutat, teljesen a semmiből írták és nem tartalmaz kódot a phpMyAdminból.

Van egy hasonló könnyűsúlyú eszköz MySQL adatbázisok kezelésére, amit phpMinAdminnak neveznek, ami tartalmazza a phpMyAdmin összes fontos képességét, de csak egyetlen php fájlból áll.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]