Perovszkit (szerkezet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Elméleti, szennyezésmentes ABX3 képletű perovszkit ábrája. A piros gömbök X iont, általában oxigént (O2−), a kék gömbök B iont, általában kis átmérőjű fém kationt, például titániont (Ti4+) a zöld gömbök pedig A iont, nagyobb fémiont, például kalciumiont (Ca2+) ábrázolnak. Az ábra torzításmentes, szabályos (köbös) kristályrendszert mutat, de a szimmetria rend számos perovszkit esetében orto-rombosra, tetragonálisra vagy trigonálisra torzul[1]

A perovszkit szerkezet olyan ásvány kristályszerkezete, ami nagyjából megegyezik a kalcium-titanát (CaTiO3) szerkezetével és a következő általános képlettel írható le: XIIA2+VIB4+X2−3, vagyis ahol az oxigénion a szabályos (köbös) kristályrendszerben oldal-centrált helyzetben van.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Perovskite (structure) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Lásd még[szerkesztés]

Perovszkit

Perovszkit napelemek


Perovszkit ásvány (kalcium-titanát) minta Kuszából (Oroszország). A kép a Harvard Museum of Natural History, USA Harvard-i Természettudományi Múzeum felvétele.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A. Navrotsky (1998). „Energetics and Crystal Chemical Systematics among Ilmenite, Lithium Niobate, and Perovskite Structures”. Chem. Mater. 10 (10), 2787. o. DOI:10.1021/cm9801901.  
  2. Minerals: Their Constitution and Origin. New York, NY: Cambridge University Press (2004). ISBN 978-0-521-52958-7