Peaceful Easy Feeling

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eagles
Peaceful Easy Feeling
dal a(z) Eagles albumról
Megjelent1972. december 1.
Formátum7"
Felvételek
StílusLágy rock,[1] country rock[2]
Hossz4:13
KiadóAsylum Records
SzerzőJack Tempchin
ProducerGlyn Johns
SablonWikidataSegítség

A Peaceful Easy Feeling az Eagles 1972. december 1-jén megjelent dala, a dalt Jack Tempchin írta. Ez a dal volt a zenekar 1972-es Eagles című albumából készült harmadik kislemez. A dal a slágerlistákon a 22. helyet érte el, máig a zenekar egyik legnépszerűbb dala. A szólót Glenn Frey énekli, Bernie Leadon a fő vokált énekli (a második szakasz kezdetétől), éneküket Randy Meisner egészíti ki háromszólamúvá.

A mű története[szerkesztés]

A dalt Jack Tempchin írta, akkoriban, amikor szülővárosában, San Diegóban kávézókban turnézott.[3] Előadásainak hirdetésére egy barátja készített plakátot, melyen több kitalált idézet is szerepelt híres személyektől, akik Tempchin tehetségét igazolták. Az egyik ilyen plakát az egyik kávézó tulajdonosához került El Centróban. Egyik éjjel, az előadása után Tempchin a klub padlóján töltötte az éjszakát, a Peaceful Easy Feeling első változatát a plakát hátulján alkotta meg.[3] Miután visszatért San Diegóba, ahol más zenészekkel közös szálláson osztozott, hirtelen megszállta az ihlet, és elhatározta, hogy befejezi a dalt.

„ Ott ültünk az ablaknál, és bámultuk azokat a csodálatos lányokat a buszmegállóban, és mire a buszuk megérkezett, beléjük szerettünk. Akkoriban sokat beszéltünk arról, hogy a szerelem soha nem jön el, amíg az ember maga keresi. De hát, fiatalokként, nem tudtuk nem keresni a szerelmet, akár csak egy napig sem.[3]

Egy ezt követő útján San Diego egyik parkjában Tempchin megpillantott egy lányt, akinek barna bőre és türkiz fülbevalója megragadta a képzeletét; ezt a pillanatot megörökítette a dalban is. Később erről így emlékezett: „Úgy gondolom, minden megpillantott lány szépségének lényegét megpróbáltam először papírra vetni, majd dalban megírni”.[3] A dal harmadik versszakát később az egyik San Diegó-i gyorsétterem parkolójában írta meg.[3]

Nem sokkal később Tempchin Los Angelesbe költözött, és megpróbált bekerülni a zeneiparba Jackson Browne-nal, Glenn Frey-jel és J.D. Southerrel együtt.[3] Frey meghallgatta Tempchin Peaceful Easy Feeling dalát, és megkérdezte, hogy tovább írhatná-e, hozzátéve, hogy új zenekara, az Eagles csak nyolc nappal azelőtt alakult meg. Másnap egy kazettán bemutatta Tempchinnek a dal általa alkotott változatát. Tempchin később ezt mondta: „olyan jó volt, hogy alig akartam elhinni”.[3]

Zenészek[szerkesztés]

Slágerlisták[szerkesztés]

Lista (1972–73) Legjobb
pozíció
Kanada (Canadian Hot 100)[4] 35
Kanadai RPM magazin (RPM)[5] 22
US Billboard Hot 100[6] 22
US Easy Listening (Billboard)[7] 20

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Masley, Ed. „10/1: 5 essential Eagles albums- 'Hotel to 'Border'”, The Arizona Republic , 2014. szeptember 30. (Hozzáférés: 2015. május 23.) 
  2. Review: Eagles’ long, rich history thrills audience at Spokane Arena. The Spokesman-Review, 2015. május 31. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  3. a b c d e f g Jack Tempchin (2012. december 21.). „40 Years of 'Peaceful Easy Feeling' - The Story Behind The Song by Jack Tempchin”. No Depression. [2013. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 13.)  
  4. "Eagles Chart History (Canadian Hot 100)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. október 6.)
  5. Results - RPM - Library and Archives Canada: Adult Contemporary. RPM. [2012. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 11.)
  6. "Eagles Chart History (Hot 100)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. október 6.)
  7. Eagles Chart History. Billboard. Prometheus Global Media. (Hozzáférés: 2014. október 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peaceful Easy Feeling című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]