La Part-Dieu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Part-Dieu szócikkből átirányítva)
La Part-Dieu
Közigazgatás
TelepülésLyon 3. kerülete
Népesség
Teljes népességismeretlen
Terület1,17 km²
Elhelyezkedése
La Part-Dieu (Franciaország)
La Part-Dieu
La Part-Dieu
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 45° 45′ 40″, k. h. 4° 51′ 26″Koordináták: é. sz. 45° 45′ 40″, k. h. 4° 51′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz La Part-Dieu témájú médiaállományokat.
La Part-Dieu

La Part-Dieu modern üzleti negyed Lyon francia város 3. kerületében, amelyet Presqu'île után a város „második központjának” tartanak. A felhőkarcolók, szállodák és irodák ebben a kerületben találhatók. A legmagasabb torony, a Crayon (alakja miatt ceruzának hívják) a Banco Crédit Lyonnais székhelye. Itt található a La Part-Dieu bevásárlóközpont is, amely a boltok számát tekintve a legnagyobb Franciaországban. A kerületben található a Halles de Lyon-Paul Bocuse nevű fedett élelmiszerpiac is.

Lyon-Part-Dieu vasútállomás a város fő vasútállomása. A környéket metróval (Gare Part-Dieu - Vivier Merle állomás a B vonalon) és a lyoni villamos 1. vonallal köti össze a város többi részével.

A 19. és 20. században ebben a körzetben volt egy 22 hektáros laktanya-komplexum, a La Part-Dieu laktanya.

Oktatás[szerkesztés]

A La Part-Dieu számos felsőoktatási intézménynek ad otthont, nevezetesen az ISG és az MBway üzleti iskoláknak,[1] valamint az IPSA (repülőgépipar)[2] és a Sup'Biotech (biotechnológia) műszaki iskoláknak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ISG Lyon
  2. IPSA LYON - INSTITUT POLYTECHNIQUE DES SCIENCES AVANCÉES. [2021. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 28.)
  3. Sup'Biotech inaugure son seconde campus à Lyon