Paria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paria
Paria River
Paria folyó
Paria folyó
Közigazgatás
Országok USA
' Utah, Arizona
Földrajzi adatok
Hossz 153 km
Vízgyűjtő terület 3 700 km²
Forrás

Számos kis patak Utah-ban

fszélességi fok =
Torkolat Colorado folyó
é. sz. 36° 51′ 31″, ny. h. 111° 36′ 03″Koordináták: é. sz. 36° 51′ 31″, ny. h. 111° 36′ 03″
Elhelyezkedése
Utah
Utah

A Paria folyó a Colorado mellékfolyója, Utah és Arizona államokban az Amerikai Egyesült Államokban. A folyó közel 135 km hosszú, és részben szűk kanyonokban kanyarog.[1]

Földrajz[szerkesztés]

A folyó Utah állam déli részén ered számos kis forrásból, Tropic városához közel, keresztülfolyik Kane megyén és a Grand Staircase-Escalante National Monument területén. Arizona határa mentén átvág a Vermilion Sziklákon keresztül a Paria Canyon-ba, a Paria-platóra. 8 km-re északnyugatra Page városától torkollik a Colorado folyóba.

A folyó alsó 32 km-es szakasza a Paria Canyon-Vermilion Cliffs vadonban folyik, melyet a Bureau of Land Management felügyel. A Paria folyó lényegében egy nagy patak, mely nem hajózható. A Paria az egyik legnépszerűbb célpont a kanyontúrázók számára. A Buckskin Gulch szűk kanyon a folyó mentén, ezt tartják az Amerikai Egyesült Államok egyik leghosszabb és legmélyebb hasadék-szerű kanyonának. A Paria és néhány szomszédos folyó és kanyon mentén jó állapotban lévő sziklarajzok találhatók a történelem előtti időkből. A folyó mentén több veszélyeztetett faj él, valamint itt látható a Wrather Arch nevű természetes boltív.

A folyótól délre 1,6 km-re található a Pahreah nevű szellemváros, ahol számos western filmet forgattak. A díszletváros turistalátványosság volt, de először 1998-ban egy áradás elpusztította,[2] majd újraépítették önkéntesek. Másodszor egy tűzvész pusztította el, gyanús körülmények között.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • Alyse(Szerk.) Dar: USA - Országúton. (hely nélkül): KOSSUTH KIADÓ ZRT. 2012. ISBN 9789630965934  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További Információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Paria River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Képgaléria[szerkesztés]

Buckskin Gulch
A folyó menti kanyon