Paludárium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A paludárium szó a latin paludal és arium szavakból ered, melyek durva fordításban mocsaras földrészt jelentenek. Érthetőbben, a paludárium az akvárium és terrárium keveréke, vagyis egy vízparti szelet a természetből.

Jellemzője, hogy nagyobb mennyiségű vizet tartalmaz, melyben gyakran halakat tartanak, a vízparti részét pedig növényekkel, ritkább esetben állatokkal lehet benépesíteni. A partoldal csatlakozhat laposabb szögben is, bár ez nagyobb teret igényel és jóval drágább is, illetve meredeken, ahol a növényeket a kialakított teraszokba, illetve a lapos földrészre tudjuk ültetni.

A paludáriumokat többféleképpen is lehet csoportosítani:

- nyitott/zárt, ha a szárazföldi részen állatokat is szeretnénk tartani, nyilván célszerűbb zárt paludáriumot alkalmazni, ebben az esetben viszont saját magunknak kell megoldani a szellőztetést. Célszerű készítés előtt elhatározni melyiket szeretnénk, mert az átalakítása rengeteg bonyodalommal jár.

- tengeri/édesvízi. Tengeri paludáriumot elég ritka esetben alkalmaznak, mert nem kelt túl természetes hatást, de nem elképzelhetetlen. Az alsó részt egyszerű tengeri akvárium módjára rendezzük be, akár barlangosan, korallzátonyosan, a felső részt pedig behátterezhetjük, és beültethetjük trópusi növényekkel. Tudomásom szerint az ilyen típusú növényeket Magyarországon elég körülményes és költséges beszerezni, tehát a tengeri paludárium olyannak ajánlott, akinek van tapasztalatuk ezzel kapcsolatban, és tudja ápolni a trópusi növényeket.

Az édesvízi paludáriumunk berendezéséhez több módszert alkalmazhatunk, készíthetjük mocsarasra, vízből kinövő növényekkel, aljzatnövénnyel esetleg fatuskóval díszíthetjük; avagy meredek sziklafal hátteret alkalmazva a már említett teraszokra ültetve a "zöldet".