Palazzo Barbaran Da Porto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vicenza városa és Veneto tartomány Palladio által tervezett villái
Világörökség
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II
Felvétel éve1994, 1996
Elhelyezkedése
Palazzo Barbaran Da Porto (Olaszország)
Palazzo Barbaran Da Porto
Palazzo Barbaran Da Porto
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 32′ 55″, k. h. 11° 32′ 44″Koordináták: é. sz. 45° 32′ 55″, k. h. 11° 32′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Barbaran Da Porto témájú médiaállományokat.

A Palazzo Barbaran Da Porto egyike azoknak a Vicenzában álló palotáknak, amely mint Vicenza városa és Veneto tartomány Palladio által tervezett villáinak egyike, szerepel a világörökség listáján. A pazar lakóhelyet 1570 és 1575 között építették a vicenzai nemes, Montano Barbarano részére kizárólag városi palotának, s ez Andrea Palladiónak teljes mértékben sikerült. Legalább három különböző kézirat maradt hátra, amelyet Londonban őriznek, mind alternatív elképzelések az épület terveire, összességében meglehetősen különböznek a valóságostól, és tanúsítják a komplex tervezési folyamatot.

Barbarano azt kérte Palladiótól, hogy családjának az új palota területén álló házait vegye figyelembe a tervezésnél. Ezenfelül amikor már véglegesítették a tervet, Barbarano megvásárolta szomszédos telket is, és ez a bejárati portál aránytalan helyzetét eredményezte. Mindenesetre, a helyszín által meghatározott kényszerek bátor, kifinomult és előkelő megoldásokra sarkallták Palladiót, s a különféle, régebben meglevő szerkezeteket szerkezet-átalakítással összeolvasztotta egy egységes épületbe. A földszinten egy felséges, négy oszlopos átrium kovácsolja egybe a két régebben meglevő házat.

A tervezés folyamán Palladio két nagy problémával találta szemben magát: egy statikaival, hogyan lehetne a főemelet nagy termének padlóját megtámasztani; és egy kompozíciós problémával, hogyan hozza létre a belső rész szimmetrikus felosztását a régebben álló házak falainak felhasználásával. A római Marcellus-színház modelljéből kiindulva, Palladio mindkét kihívásnak sikerrel megfelelt. A palota belső díszítésének munkálataiban a kor legjelentősebb művészei vettek részt: Battista Zelotti (aki már dolgozott Palladio másik épületében, a Villa Emóban is) Anselmo Canera és Andrea Vicentino; Lorenzo Rubinira bízták a stukkókat, majd halála után fia, Agostino folytatta munkáját.

Az eredmény egy olyan palota lett, amely bátran felvehette a verseny Palladio más épületeivel, és képviselte tulajdonosát, mint a vicenzai művelt, előkelő társaság kiemelkedő tagját. 1591-ben Vicenza történelméről írt munkájában Iacopo Marzari úgy mutatja be Montano Barbaranót, mint „irodalmárt és kiváló zenészt”. A palotta élénk zenei életéről árulkodik, hogy az 1592-ben kelt leltárban különböző fúvós hangszereket sorolnak fel. Ma az épületben kap otthont az Andrea Palladio Nemzetközi Építészeti Központ.

Külső hivatkozások[szerkesztés]