Palóc Babamúzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Palóc babamúzeum Hollókőn az Ófaluban (Kossuth u. 96.) található meg. A palócföld 200 db helyi népviseletbe öltöztetett babáját tekintheti meg a látogató. 2001-ben lett megnyitva.

Mi látható a múzeumban?[szerkesztés]

A palócok nyelvjárásuk mellett a gazdagon díszített népi öltözéküket is büszkén viselik. Sajnos, ma már egyre kevésbé látható, s csak vasárnap és jelesebb ünnepnapokon veszik fel és pompáznak bennük. Azért nagyobb ünnepek alkalmával (pl.:húsvét) a falu apraja és nagyja felveszik a maguk által készített népviseleti ruhákat, melyek híven tükrözik viselőjüknek családi állapotát illetve az alkalom fontosságát.

A múzeumban felsorakoztatott babákon, a palócok által lakott területekről begyűjtött népviseletek vannak bemutatva. Köztudott, hogy minden településen viselt ruházat eltért a másiktól. Általánosságban megállapítható, hogy a

Női viselet: fő tartozékai az ingváll, a rövid, a térdet nem takaró sok szoknya és a főkötő. A felsőszoknya el hímzett, fekete kötényt (szakácskát) kötöttek. A lányok az ünnepnapokon 10-15 darab alsószoknyát is felvettek, amíg az asszonyoknak már csak 6-8 szoknyát illett felvenniük. A női viselet elmaradhatatlan tartozéka volt még a többsoros gyöngy nyakék (garálizs), melyet apró virágokkal díszítettek.
Férfi viselet: volt a fehér ing, posztó nadrág, a keskeny kötény és a mellény (lajbi).

A világörökség részeként nyilvántartott Ófaluban szinte minden felújított népi lakóházban ízelítőt lehet találni, a helyi lakosság életmódjáról, lakásáról, bútorairól, népi viseletéről és gazdasági eszközeiről. Ha mindezeket megtekintjük és a látottak összeadódnak, akkor mondhatjuk el, hogy a palócság egykori életét valamennyire megismertük. A település valamennyi látványossága ezt tekinti fő céljának.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]