Pagi híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pagi híd
ElhelyezkedésePag-szigetHorvátország, Zára megye
Áthidalt akadályLjubački vrata
Szerkezettípusvasbeton ívhíd
Funkcióközúti híd
Legnagyobb támaszköz193 m
Teljes hosszúsága301 m
Szélesség9,0 m
Magasság(víztől a hídoszlop tetejéig) 35 m
Sávok száma2 + gyalogos/bicikliút
TervezőIlija Stojadinović
Átadás ideje1968. november 17.
Elhelyezkedése
Pagi híd (Horvátország)
Pagi híd
Pagi híd
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 19′ 24″, k. h. 15° 15′ 34″Koordináták: é. sz. 44° 19′ 24″, k. h. 15° 15′ 34″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Pagi híd témájú médiaállományokat.

A Pagi híd egy vasbetoníves híd Horvátországban, amely a Ljubački vratán átívelve köti össze Pag szigetét a kontinenssel. Rajta halad át a 8-as főútról Posedarjénál leágazó, a szigeten át a žigljeni kompkikötőig menő 106-os főút.

Története[szerkesztés]

A hidat 1968. november 17-én adták át a forgalomnak. Hosszúsága 301 méter, szélessége 9 méter, az ív hosszúsága 193 méter, magassága 35 méter. A hidat a "Mostogradnja" Építő Vállalat építette Ilija Stojadinović tervei szerint. A honvédő háború idején a híd volt az egyetlen összeköttetés Dalmácia és az ország többi, nem megszállt része között, melyen sok menekült és száműzött kelt át. Rajta keresztül érkezett fegyver, élelem és katona, ezért a JNA légiereje többször is támadta. Ennek következtében súlyos sérülések érték, de közvetlenül a háború után teljesen felújították.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paški most című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]